Skip to content

Üdvözöllek a blogomon, Isten hozott!

Dr. Erdélyi Kamilla vagyok. Háziorvos, mentálhigiénés szakember, anya és feleség.

Az alapellátás szerelmese, és a megelőzés lelkes híve. Munkámban igyekszem naprakész lenni, fontosnak tartom az evidenciákon alapuló orvoslás szemléletét, azonban látom azt is, hogy a tények alapos ismerete mégis kevés a gyógyító-megelőző munkához. A gyógyítás kapcsolatban jön létre, amelyben az orvos a teljes személyiségével vesz részt, az orvos személyisége is a terápia része. Nagyon nem mindegy tehát, hogy én milyen ember vagyok, képes vagyok-e fejlődni, empatikusan jelen lenni és hiteles személyiség maradni.

2009-ben végeztem általános orvosként a Semmelweis Egyetemen. Egy szűk év fül-orr-gégész jelöltség után mentem GYED-re (két gyermekünk született ekkor kis korkülönbséggel), majd visszatérve már háziorvos rezidensként folytattam a szakképzésem.

2012-2014 között a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének hallgatója voltam, diplomámat 2016-ban kaptam meg. Szakdolgozatomban az orvosi hibák mentálhigiénés vonatkozásairól írtam, ebben a témában Pilling János mellett másodszerzőként részt vehettem egy publikáció megjelenésében. (https://pdfs.semanticscholar.org/2c1d/91ae2452cca64b805a14239dc6a07568f929.pdf)

2017-ben született meg harmadik gyermekünk, így ismét rövidebb szünet következett a pályafutásomban. 2018-ban háziorvosi szakvizsgát tettem a Semmelweis Egyetemen.

A nyilvános adatlapom itt tekinthető meg: adatlap_erdelyi_kamilla

2018-tól a Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság  tagja vagyok, s ez nagy hatást tett a szakmai szemléletemre. Részt vettem Bálint csoport vezető képzésen, és vallom, hogy az orvosi munkát csak Bálint csoport rendszeres támogatásával lehet hosszú távon – kiégés nélkül – végezni. Jelenleg hitoktatók számára tartok rendszeresen Bálint csoportot.

2019-től vagyok tagja a Magyar Életmódorvostani Társaságnak.

2020-tól a Sárospataki Református Teológiai Akadémia teológus-lelkész szakán tanulok.

Tanulmányaim mellett helyettes háziorvosként dolgozom részállásban, saját praxisom jelenleg nincs. Emellett mentálhigiénés szakemberként segítő beszélgetéseket végzek, előjegyzés alapján szívesen várok klienseket.

A mindennapjaim nagy része egyensúlyozásból áll. Ismerem a nyomást, ami körülvesz minden dolgozó kisgyermekes anyát, a rohanást, az elvárásokat, a mindenhol megfelelés kényszerét. Mindezzel együtt kevés jobb tanítómesterem lehetne, mint a három gyermekem. Tőlük tanultam, hogy a tökéletességre törekvés helyett a kapcsolat számít igazán: élő, szeretetteljes kapcsolat, aminek a hitelesség az alapja, hamis elvárások nélkül.

Miről szól ez a blog?

Egy orvos naplóját olvasod… egyike vagyok a több ezer háziorvosnak, aki ma Magyarországon praktizál. Látom a mi problémáinkat és mindennapi nehézségeinket. Annyi elvárás, kényszerítő körülmény vesz körül minket… annyi szabály, amivel mi sem értünk egyet, de így kell dolgoznunk… Annyi, de annyi szervezési nehézség, annyi, de annyi nehéz sors…

Sokszor érzem úgy, hogy szakadék van köztünk, és a pácienseink között, és ez a szakadék leginkább információhiányból táplálkozik. A pácienseink sokszor nem tudják, hogy mivel kereshetnek meg minket, mik a mi kompetenciáink, és hogy egyáltalán hogyan működik ez az egész alapellátás: mit várhatnak el tőlünk reálisan, és mit nem. Másrészt mi sem tudjuk felmérni a kiszolgáltatottságot, a kérdések és panaszok mögötti valódi életeket.

Ebből lesz aztán a kölcsönös elégedetlenség: a “beutalógyártó háziorvos” és a “rossz beteganyag” degradáló együttműködési képtelensége…

Szeretnék segíteni abban, hogy te is beleláthass kicsit, milyen egy háziorvos mindennapi munkája.

Emellett szeretnék abban is segíteni, hogy egészségtudatosabb lehessél, hogy jobban ismerd a lehetőségeket, és hogy azt is tudd, hol találhatsz hiteles információkat az egészségről. Lehet, hogy néha zavarosnak tűnik, vagy összekeveredsz a sokféle ajánlás, vélemény között. Pedig valójában a az egészségtudatosságot és a háziorvos munkáját nagyon is logikus és egyértelmű ajánlások segítik. Tehát a jó hírem, hogy az alapellátás egy szervezett, átlátható rendszer, csak egy kis időt kell szánni a megismerésére.

Szeretettel várok minden észrevételt, megjegyzést, és témajavaslatot is. Írj nekem bátran!

Előjegyzés a mentálhigiénés rendelésemre: https://foglaljorvost.hu/mentalhigienes-szakember/dr-erdelyi-kamilla/