Skip to content

A méz mint gyógyszer

Amikor felső légúti panaszokkal (nátha, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, rekedtség, arcfájdalmak stb.) keres meg engem valaki, akkor általában azt várja, hogy végre csináljak már valamit.

Valami komolyat, hogy gyorsan elmúljon, vége legyen, ne fájjon… Hiszen azért jött, mert már nem bírja és úgy érzi, már mindent kipróbált, jöjjön most már valami „nagyágyú”!

Ilyenkor, ha vizsgálat után átnyújtok egy kis papírt, amire ráírom, hogy méz… úgy érzem egy kis magyarázatra szorulok, nehogy szakmailag nevetségesnek tűnjek.

2014-ben készítettek egy metaanalízist, amely gyermekek körében vizsgálta a méz hatékonyságát a köhögés csillapításában. A metaanalízis azt jelenti, hogy több, jelen esetben több száz, ezzel a témával foglalkozó tanulmányt néztek át, az eredményeiket összehasonlították, és statisztikailag elemezték. Ez alapján a méz bizonyult a leghatékonyabb köhögéscsillapítónak gyermekek körében (kiegészítve azzal, hogy 1 éves kor alatt méz nem adható).

Ez az ajánlás szép lassan megjelent a felnőttgyógyászati ajánlásokban is (ez itt 2019-es), és egyre inkább támogatást nyer. Úgy tűnik, hogy a méz hatásosabb, mint a gyógyszertárakban vény nélkül kapható köhögéscsillapító készítmények, miközben a mellékhatásai elhanyagolhatóak. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag minden háztartásban, bárki számára könnyen elérhető.

Íme egy hatékony köhögéscsillapító gyógyszer receptje:
egy bögre forró vízbe facsard bele egy fél citrom levét
tegyél bele egy-két teáskanál mézet
és még forrón fogyaszd el!

Mindezt még kiegészítem két fontos ténnyel:

  1. Akut felső légúti hurut, a hozzá tartozó köhögés és arcüreggyulladás, influenzaszerű vírusfertőzések teljes gyógyulási ideje néhány hét .
  2. A gyógyulási időt nem rövidíti le semmilyen gyógyszer, antibiotikumok sem. A terápiával az a célunk, hogy könnyebb legyen átvészelni a gyógyulás idejét.

Tehát, ha úgy érzed, hogy már majdnem meghalsz, elvonszolod magad a háziorvosodhoz, aki megvizsgál, majd ad egy papírt, miszerint:

bő folyadék
pihenés
méz
aszpirin

tudd, hogy az orvosod a legmodernebb szakmai ajánlások alapján végzi a munkáját, ismeri a betegséged természetét, és mindent megtesz a gyors gyógyulásodért.

Forrás:

https://www.nice.org.uk/guidance/ng120/chapter/Summary-of-the-evidence
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007094.pub4/full
https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/honey-not-antibiotics-recommended-coughs/
https://www.thetimes.co.uk/article/vitamin-bee-give-honey-as-cough-cure-doctors-told-6kmb60jhd

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük