Skip to content

Felnőttkorban ajánlott védőoltások

A védőoltásokkal nem csak a gyerekeknek van dolguk!

A gyermekkori oltások hatására kialakult védettség hossza nem egy életre szól, és ez azt is jelenti, hogy felnőtt korunkra a gyermekkori védőoltások már nem jelentenek védettséget ezek ellen a betegségek ellen. Gondolhatnánk, hogy nincs is baj ezzel, hiszen ezek “gyermekbetegségek”, felnőttekben enyhe tünetekkel járnak, vagy meg sem betegítenek…

De egyrészt ez nem minden betegségre igaz, vannak, amik felnőttkorban is komoly betegséget okoznak, és beadásuk minden életkorban ajánlott.

Másrészt ahhoz megértsük, hogy miért fontos újragondolnunk a gyermekbetegségek elleni védekezést, meg kell ismerkednünk a fészek immunitás fogalmával. A fészek immunitás a még védőoltást nem kapott, vagy a teljes védettséget el nem érő csecsemők családját érinti. Ha a család minden tagja védett egy betegség ellen, akkor az védelmet jelent a még oltatlan csecsemő számára is. Elsősorban szamárköhögés elleni védőoltás esetén van jelentősége ennek, mivel sajnos ez a betegség ismét előretört, emellet előfordul a diphteria baktériumának tünetmentes hordozása is.

Így tehát ajánlott gyermekvállalást tervezőknek dTap (diphteria-tetanus-pertussis) oltás kérése, mindenkinek, aki egy háztartásban fog élni a születendő csecsemővel. Az oltás várandósoknak is adható a 2.-3. trimeszterben. Egy adag emlékeztető oltás elegendő, amelyet 10 évente szükséges ismételni a védettség fenntartásához.

Ha már a gyermekvállalásnál tartunk, vannak vírusok, amelyek súlyos magzatkárosító hatásúak, így nagy veszélyt jelentenek a várandósság alatt. Ilyen a bárányhimlő, kanyaró, rózsahimlő. Az ezek elleni védőoltások azonban gyengített élő vírust tartalmaznak, így várandósoknak nem adhatók!

Nagyon fontos tehát, hogy még a tervezett gyermekvállalás előtt ellenőriztessük le a védettségünket, és ha szükséges, kérjük a védőoltást! Mumpsz-kanyaró-rózsahimlő (MMR) esetén egy emlékeztető oltás elengendő, míg bárányhimlő esetén 6 hét különbséggel két oltás szükséges.

Szeretném külön kiemelni, hogy akkor is ellenőrizni kell a fenti vírusbetegségekre a védettséget, ha gyermekkorunkban megkaptuk a teljes oltási sort! A védettség ugyanis nagyjából a fiatal felnőtt korra megszűnik.

Emlékeztessük erre tehát gyermekeinket, fiainkat és lányainkat egyaránt! Igen, a fiúkat is, a fészek immunitás itt is működik.

Influenza elleni védőoltás is ajánlott minden gyermeket tervezőnek, és akár várandósság alatt is beadható az oltóanyag. Ez az oltás szezonálisan mindenkinek ajánlott, és évente meg kell ismételni. Magas kockázati csoportokba tartozóknak ingyenesen elérhető, bővebben itt olvashatunk róla: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/jogosultsag18_19.html

A HPV (humán papilloma virus) elleni védőoltás viszonylag új, jelenleg ingyenesen kérhető 12 éves lányok számára. Úgy tudom, hogy az iskolai oltás jelenleg a Gardasil9 oltóanyaggal történik, ami a legtöbb szerotípusba tartozó HPV vírus ellen védelmet jelent. Így megelőzi ezen szerotípusú vírusok által okozott méhnyakrákot és más genitális rákokat, ugyanígy a penis, anus rákját, és genitális szemölcsöket. Ebből a leírásból szerintem egyértelmű, hogy a fiúk oltása ugyanúgy javasolt lenne, mint a lányoké! Remélem, hogy a következő tanévtől már ez lesz a magyarországi gyakorlat is.

Ideálisan a HPV elleni oltást minél korábban, még a szexuális aktivitás megkezdése előtt kell beadni. Minél korábban kapja meg valaki az oltást, annál jobb esélye van a méhnyakrák megelőzésére. De egyébként bármely életkorban beadható, és minden szexuálisan aktív embernek ajánlott. Előtte HPV szűrés nem szükséges, és a már jelen lévő fertőzöttséget az oltás nem befolyásolja (ezért is érdemes minél korábban kérni az oltást).

Hepatitis B vírus elleni védőoltás már a kötelező oltási sor része. Az oltással életre szóló immunitás érhető el, azonban az oltás hatásosságát ellenőrizni szükséges (és szükség esetén újraoltani). Egyébként az oltás mindenkinek ajánlott, nemtől, kortól függetlenül.

Meningococcus. Elsősorban csecsemők és fiatal felnőttek veszélyeztetettek, méghozzá azok, akik pl kollégiumban, diákotthonban élnek. Fiatal felnőtt korban megfontolandó az oltás, illetve akkor, ha egy háztartásban élő kontakt személynél Meningococcus fertőzés igazolódott.

Pneumococcus. Kétféle oltás van: az egyik (a Prevenar) hosszú távú védettséget ad, és 1 év alatt is létrehoz immunválaszt, ezért ma már csecsemőkorban a kötelező oltási sor tagja. A másik típusú vakcina, a „poliszacharid” azonban több szerotípusú kórokozó ellen is védelmet ad, ezért kockázati csoportban ez az oltás is ajánlott, 5 évenkénti ismétléssel. A pneumococcus elleni védelem minden 50 év felettinek ajánlott, különös tekintettel a dohányosokra, krónikus tüdő- vagy szívbetegségben szenvedőkre.

Forrás: http://www.infovac.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=2

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük