Skip to content

Koronavírus – amit te tehetsz

Frissítés március 4-én. A héten kiadott új eljárásrend szerint koronavírus fertőzés alapos gyanúja esetén telefonon kell felvenni a kapcsolatot a háziorvossal. A beteg otthonában történő fizikális vizsgálat nem szükséges, hanem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal való konzultáció után a Mentőszolgálat speciális védőeszközökkel felszerelt egysége gondoskodik a beteg kórházba szállításáról. Tömegközlekedés, taxi igénybevétele tilos, saját szervezésben a beteg csak közeli hozzátartozó saját gépkocsijával szállítható.

Szoktak lenni járványok. Gondoljunk csak a majdnem minden évben megjelenő influenzára, látogatási tilalmakkal, ajánlott óvintézkedésekkel. Ami most történik, nem lesz teljesen ismeretlen: a megelőző óvintézkedések ugyanazok, a veszélyek, amikre figyelni kell, szintén ismerősek lesznek. Mégis félelmetesebbnek tűnik… mert messziről jön, olyan kórokozó, amivel még nem volt dolgunk, és bármennyire is igyekszünk, nehezen tudjuk megjósolni a járvány pontos lezajlását.

Ma reggel is olvasom a híreket: Ausztria, Horvátország, Románia… Azt kell mondjam, hogy nyilvánvaló: Magyarországot is el fogja érni az idei koronavírus járvány. Én persze olyan szemmel olvasom a híreket, és követem a hivatalos tájékoztatást (itt: https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/512/2019_nCoV_Helyzetjelentes_ECDC02026.pdf), hogy kiolvassam belőle a saját feladataimat.

Mi, háziorvosok vagyunk a frontvonalon, mi fogunk először találkozni sok beteggel, nekünk kell figyelni, és sok esetben felvetni a fertőzés gyanúját. Tudjuk, és készülünk. Gondolkozunk, szervezkedünk.

A fertőzés gyanújának felvetésekor jelenleg az adja szinte az egyetlen támpontot, hogy a beteg járt-e a járvány által érintett területen, vagy volt-e szoros kapcsolata igazoltan koronavírus által fertőzött emberrel. Látnunk kell azonban, hogy most, amikor már a szomszédos országok is érintettek a járványban, egyre inkább lehetetlen lesz ez alapján elkülöníteni a gyanús eseteket.

A fenti gondolat a kontrollvesztés érzésével is járhat… Hiszen ki az, aki az elmúlt két hétben egyáltalán figyelt arra, hogy a körülötte élők jártak-e Ausztriában vagy Romániában…

Most vegyük vissza a kontrollt a kezünkbe.

Tény, hogy a koronavírus több tulajdonsága is a járvány közben derült ki, például a terjedés pontos módja, vagy a lappangási idő lehetséges hossza. Ennek ellenére vannak tények, amit tudunk, és most, hogy közeledik hozzánk, ismételjük el újra:

 • A fertőzés influenza-szerű tünetekkel jár: magas láz, köhögés, légzési nehezítettség. Járhat akár egészen enyhe tünetekkel, de kialakulhat súlyos légzési elégtelenség is.
 • Cseppfertőzéssel, vagy a fertőzött váladékkal való érintkezéssel terjed.
 • A lappangási idő általában 5-6 nap.
 • Súlyos tünetekkel járó megbetegedés a fertőzött esetek 10-15 %-ban alakul ki. Elsősorban az idősebb korosztály, és a krónikus betegségekben szenvedők veszélyeztetettek.
 • A halálozás nem éri el a 2%-ot.

Összefoglalva: egy lehetségesen veszélyes, járványosan terjedő betegséggel állunk szembe, amely az esetek nagy részében csak enyhe, influenzaszerű tünetekkel jár. A súlyos fertőzésre és halálos szövődmény kialakulására elsősorban az idősebb korosztály, és krónikus betegségekben szenvedők veszélyeztetettek. A halálozási arány nem elhanyagolható, de nem nevezhető kirívóan súlyosnak sem.

És hogy konkrétan mit tegyünk?

 • Mossunk kezet sokszor, szappannal és alaposan. A kézhát, és az ujjak közötti rész se maradjon ki!
 • Szellőztessünk nagyon sokat. Különösen olyan helyeken, ahol sokan tartózkodunk egy légtérben (munkahelyek, iskolák, óvodák…).
 • Éljünk egészségesen: fogyasszunk sok friss zöldséget/gyümölcsöt, étkezzünk kiegyensúlyozottan és változatosan, sportoljunk, sétáljunk a szabad levegőn.
 • Ne utazzunk a járvány által érintett területre.
 • Ha tehetjük, és lehetőségünk van rá, kérjünk „home office”-t a munkáltatónktól.
 • Ha influenzaszerű tüneteink vannak, és lehetségesnek tartjuk, hogy koronavírussal állunk szemben (jártunk az érintett helyen külföldön, vagy érintkeztünk biztosan fertőzött emberrel): a Dél-Pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetét keressük fel. Ne tévesszen meg senkit a hosszú név! A Szent László Kórház Infektológiai Osztályáról van szó.
 • Tehát ebben az esetben ne szálljunk tömegközlekedésre, és ne menjünk orvosi váróterembe.
 • Kérdés esetén ingyenesen hívható telefonszámok: 0680 277 455 és 0680 277 456.

Végül szeretnék néhány személyes, a háziorvosi szakmát érintő megjegyzést tenni. A jelenlegi eljárásrend szerint a kórtörténet alapján koronavírusra gyanús eseteket a háziorvosnak kell elsőként megvizsgálnia, méghozzá a beteg lakásán. Ez a rendszer sajnos több szempontból is problémás, ennek ellenére természetesen igyekszünk eleget tenni neki.

A háziorvosok azonban, mint magán vállalkozók, nem kaptak hivatalból semmilyen védőfelszerelést. A védőfelszerelés beszerszése ugyanazon az úton lehetséges nekünk is, mint minden magánembernek, és tudható, hogy ezek jelenleg nehezen beszerezhetők, hiánycikkek a legtöbb kereskedőnél. Emellett nincs rutinunk a védőfelszerelés szakszerű fel- és levételében, és ilyen mennyiségű veszélyes hulladék kezelésére sem vagyunk felkészülve.

A járvány jelenlegi állásában még reális az, hogy elszórt eseteket helyszínen vizsgáljunk meg, azonban várható, hogy nagyobb számú fertőzött esetén már nem fogjuk tudni ellátni ezt a feladatot, sem időben, sem az anyagi terheit nézve.

A koronavírus fertőzést a tünetek alapján gyakorlatilag nem lehet elkülöníteni más, influenzaszerű megbetegedésektől, így a helyszíni ellátást adó háziorvosnak is csak az ad támpontot, hogy a beteg járt-e a járvány által érintett területen, vagy érintkezett-e igazoltan fertőzött emberrel. Ezek az adatok részletes, célzott kikérdezéssel, akár telefonon is felvehetők, így a megalapozott gyanú személyes vizsgálat nélkül is felállítható.

Ezek alapján én azt javaslom mindenkinek, aki önmagán influenzaszerű tüneteket (magas láz, köhögés, légzési nehézség) tapasztal, és járt az elmúlt 1-2 hétben a koronavírus járvány által érintett területen, vagy érintkezett igazoltan fertőzött emberrel: telefonon keresse fel háziorvosát, vagy a fenti ingyenes számok egyikét (0680 277 455, 0680 277 456), így az épp aktuális járványügyi helyzet ismereténben tudnak közösen döntést hozni a további teendőkről.

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

1 thought on “Koronavírus – amit te tehetsz”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük