Skip to content

Koronavírus – változnak a teendők

Lehet olyan érzésünk a koronavírus járvány kapcsán, hogy tulajdonképpen csak futunk az események után. Ahogyan vártuk, hogy legyen itthon is igazolt fertőzőtt hiszen tudtuk, hogy lesz. Ahogy nézzük, hogyan növekszik a számuk hiszen tudjuk nagyon jól, hogy növekedni fog. Ahogyan keressük a fertőzöttek kontaktjait, de tudjuk, hogy hamarosan ez is követhetetlen lesz, így a jelentősége is egyre csekélyebb.

Nem tudjuk megjósolni, hogy mi fog következni. Én most azt tudom tenni, hogy nyitott szemmel járok, követem a híreket, a szakirodalmat, és kapcsolatban maradok a kollégáimmal. Egységben az erő. Mindannyiunknak ugyanazt kell mondanunk, ugyanazt kell kommunikálnunk most, a bizonytalanság és szorongás időszakában.

Én arra számítok, hogy nőni fog a kórházi kezelésre szorulók száma. Ez nagyon nagy terhet fog jelenteni a kórházban dolgozók számára, és óhatatlanul is kevesebb erőforrás fog jutni azoknak, akik nem a koronavírussal összefüggésben betegek, vagy krónikus betegségben szenvednek.

Arra számítok, hogy több betegség lesz, amit háziorvosként a területen kell megoldanunk. Jobban át kell majd gondolnunk, hogy minél több ember kaphasson teljes gyógyító ellátást a kórházi háttér felesleges terhelése nélkül. Meg kell változzon hát az én szakmai gondolkodásom is, nem építhetek száz százalékig azokra a rutinokra, ellátási utakra, amikre eddig.

Számíthatok arra is, hogy sokkal több telefonos tanácsot kell adjak. Ez a fajta tanácsadás nehéz, egészen más erősségeket igényel, mint a személyes tanácsadás, és gyakorlatom sincs benne. Eddig mindig arra igyekeztem, hogy a panasszal telefonálók személyesen keressenek fel a rendelésen, hiszen felelős tanácsot csak személyes vizsgálat után tudok adni. Most újra kell gondolnom ezt a hozzáállást, sokkal jobban kell építenem a páciensek együttműködésére, és ki kell alakítanom a saját rendszerem, ahogyan akár távolról is hatékonyan el tudom látni a pácienseink egy részét.

Arra is számítok, hogy kerülhetek olyan helyzetbe, amikor erkölcsi dilemmaként élem meg a munkám és a gyermekeim egészségének védelme közötti feszültséget. Erre is tudatosan készülök.

Mindannyiunknak előre kell gondolkodnunk. Most még csak kevés igazolt eset van Magyarországon, és épp ezért jött el most az a pillanat, amikor van értelme korlátozni a saját mozgásunkat. Később ugyanez már nem lesz elég hatékony.

Ne úgy éld meg, mint a személyes szabadságod korlátozását. Inkább úgy, mint egy lehetőséget, hogy tehess a közösségért.

Konkrétan értem teszed. Azért, hogy az előttünk lévő időszakban megfelelően el tudjam látni a hozzám forduló betegeket.

Gondoljuk végig, és csak olyan helyekre menjünk el, ahova valóban nagyon fontos. Mérlegeljük az otthoni munkavégzés lehetőségét. Kerüljük minden tömeget. Mielőtt elindulunk otthonról, tegyük fel a kérdést: valóban szükséges elmennem?

Ne menjünk be az orvosi váróterembe se, ha lázasak vagyunk, köhögünk, tüsszögünk. Telefonáljunk inkább, és legyünk türelmesek, mert sokan mások is vannak ugyanebben a helyzetben.

Emellett pedig itt vannak az egyszerű, praktikus, és kötelezően megfontolandó óvintézkedések!

Vágd le a körmeidet!

A hosszú köröm valóban segíti a kórokozó terjedését, érdemes most a rövidre vágott körmöket választani. A műkörmöket is inkább szedessük le. A rövid köröm is csinos.

Ne nyúlj az arcodhoz!

A vírus átvitelének leggyakoribb módja ez: a kezünkről mi magunk visszük fel a száj-orr-szem nyálkahártyájára. Nagyon nehéz megállni, és nagyon nehéz egyáltalán tudatosítani. Rödid körömmel és tiszta kézzel együtt lesz hatékony védekezés.

Szappannal moss kezet!

És a kézmosás tartson 30 másodpercig. A szappan ilyen módon elegendő a vírus megöléséhez, szétszedi a külső lipid-burkát. Legyen a táskádban is szappan, hogy bárhol kezed tudj mosni. Ha előre látod, hogy nem lesz erre lehetőséget, legyen nálad fertőtlenítő gél vagy oldat.
Látom, hogy most viszonylag nehéz beszerezni kézfertőtlenítő oldatot. Ezért is hangsúyozom még egyszer: a szappan is elég, ha a kézmosás szakszerű, és elegendő ideig tart!

Szellőztess!

Vagy menj ki a kertbe. A baráti találkozók is inkább szabadtéren legyenek remélhetőleg az időjárás is hamar lehetővé teszi ezt. Ha sokan vagytok kis helyen, szellőztessetek sokszor.

Maszk: kell vagy nem?

Az egyszerű sebészi maszk elsősorban arra való, hogy aki viseli, ne juttathasson kórokozókat a külvilágba. Akinek felső légúti betegsége van, különösen ha köhög és tüsszög, mindenképpen hordjon ilyet, ha közösségbe kell mennie.
Aki a vírusfertőzés megelőzéseként szeretne maszkot viselni, annak is bátran ajánlom az egyszerű sebészi maszkot, vagy akár bármilyen textil használatát is. Nyilvánvalóan nem szűri meg a vírust, de az a tapasztalat, hogy aki ilyet hord, tudatosabban viselkedik. (Kijelentésemet erre és erre a cikkre alapozom)

A maszk például folyamatosan emlékeztet arra, hogy ne nyúlj az arcodhoz!

Respirátorral ellátott, részecskeszűrős maszkok, azok közül is az FFP3 minősítésűek alkalmasak arra, hogy megszűrjék a vírust magát. Ezek a fajta maszkok úgy vannak kialakítva, hogy csak azon keresztül vehess levegőt, oldalt egyáltalán nem szellőzhet, teljesen zárnia kell. Átnedvesedésük után azonban nem használhatók már tovább (ez 4-6 óra után megtörténik). Hétköznapi helyzetekben úgy gondolom, hogy nem indokolt a viselésük. Igazolt koronavírus-fertőzöttel való szoros kontaktus során válasszuk ezt a típust. (Utána pedig veszélyes hulladékként kezeljük!)

Különben pedig az élet megy tovább, tegyük a dolgunk ott, ahol vagyunk.

Sportoljunk, mert a mozgás immunerősítő, étkezzünk kiegyensúlyozottan, fogyasszunk annyit, amennyire valóban szükségünk van, tartalékoljuk józanul a saját erőforrásainkat.

A fenti intézkedésekkel valójában nem magunkat védjük. Most a közösségért tehetünk. A cél az, hogy a betegség olyan ütemben érkezzen az országunkba, ahogyan azt az egészségügyi ellátó rendszer fogadni tudja.

Így vagyunk takarékosak és előrelátók.

A kép forrása: Istenadta örömeim

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük