Skip to content

Mérjük fel a kockázati tényezőinket!

Mindannyian más adottságokkal rendelkezünk. Vannak olyanok, amelyeken nem tudunk változtatni, öröklött, velünk születt tényezők. Például a nemünk vagy a korunk. Vannak erősen genetikusan meghatározott betegségek, és az anyagcserénk működése is mutat egyéni eltéréseket, más fizikummal, alkattal születtünk. Így a különböző betegségekre való fogékonyságunk is eltérő, más-más betegségek jelenthetnek fenyegetést velünk született adottságainknak megfelelően.

Ugyanakkor bizonyos betegségek erősebben meghatározottak életmódi tényezők által. Elsősorban az elhízás, mozgásszegény életmód és étrendi tényezők jelentenek kockázatot az egészségünkre.

A megelőzés nulladik lépésének nevezem azt, ami a “primer prevenciót” jelenti a mindennapokban. Nulladik lépés, mert először nem kell csinálnod semmit, csak ülj le egy nyugodt órában, és gondolkodj magadról és a családodról. Mérd fel a saját, személyes kockázati tényezőidet, amelyek befolyásolják az egészségedet!

Ezután következhet csak az első lépés: a szorosan vett primer prevenció. A primer prevenció egy olyan tudatos hozzáállást jelent az egészségünkhöz, amelynek célja a betegségek kialakulásának megelőzése. A most felmért kockázati tényezőidnek megfelelően kezdj el tájékozódni, koncentrálj azokra, amiket most látsz, és amiben te különösen veszélyeztetett vagy. Járj utána, olvass, kérdezz!

Gondold végig a családod, a felmenőid!

Beszélgessetek erről a családban. Van-e jelen olyan betegség, amely esetleg már korai életkorban megjelent? Gondolok itt elsősorban daganatos betegségekre, 40 éves kor előtt jelentkező szív-érrendszeri betegségre (magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke) vagy véralvadási zavarokra.

Csak néhány gyakori kórképet emelek most ki

Mellrák: korábbi életkorban és gyakoribb szűrés javasolt azoknál, akiknek elsőfokú rokona mellrákban érintett. Különösen igaz ez akkor, ha a mellrák típusa igazoltan az öröklődő, genetikusan meghatározott típusba tartozott.

Melanoma: világos bőrű, leégésre hajlamos embereknek, és/vagy ha a családban előfordult melanoma nagyon oda kell figyelni a bőrükre. Kerüld a nyári napsütést, ne égj le semmiképp, használj fényvédő krémeket! Emellett javasolt az évenkénti orvos által végzett, lehetőleg fényképekkel dokumentált anyajegy szűrés is.

Vastagbélrák: van a vastagbélráknak kifejezetten öröklődő formája is, ekkor szoros ellenőrzés javasolt! Emellett a rostszegény étkezéssel is összefüggésbe hozható a kialakulása.

Fokozott véralvadással járó zavarok: öröklődő formáiban jelentkezhet fiatal életkorban stroke vagy szívinfarktus, illetve problémák a terhesség során, korai vetélés. Ha volt ilyen a családban mindenképp menj elébe a problémáknak, még a betegség megjelenése előtt, illetve gyermekvállás tervezése előtt vizsgáltasd ki magad!

Cukorbetegség: minden formája mutat családi halmozódást. Ez azt jelenti, hogy ha a családban sok a cukorbeteg, neked valamivel nehezebb dolgod lesz, hogy te elkerüld. De az igazság az, hogy a cukorbetegség “kettes típusa” (jellemzően felnőtt korban kezdődő, relatív inzulinhiányhoz kapcsolódó) sokkal inkább életmódi tényezőkön múlik, odafigyeléssel elkerülhető.

Gondold végig az életmódod, pörgesd végig a mindennapjaid!

Miyen az életmódod? A saját megítélésed szerint kiegyensúlyozottan táplálkozol? Mennyit mozogsz? Mennyi stressz van az életedben? Szoktál szorongani? Dohányzol? Milyen a munkád?

Mozgás: szakmai ajánlások alapján a minimum testmozgás hetente lagalább háromszor, legalább fél órán át tartó közepes intenzitású aerob mozgás. Ez a nagyon-nagyon minimum, ennyit mindenkinek bele kell iktatnia a mindennapjaiba. Lehet akár erőteljesebb séta is, kocogás, úszás, nordic walking, mindegy. Szóval elő a naptárral, és keresd meg a helyét ennek a 3x fél órának!

Táplálkozás: sokan sokfélét értenek egészséges táplálkozás alatt. Most azt szeretném összefoglalni, ami közös ezekben, és amivel minden szakember egyetért.

Kerüld a nagyon feldolgozott termékeket, ne vegyél “junk food”-ot (tápérték nélküli plusz kalória, pl. chipsz, cukorka)! Egyél naponta nyers zöldséget, gyümölcsöt, figyelj a rostbevitelre! Szorítsd vissza a cukrot, és a szénhidrát bevitelt is csökkentsd (tészta, pékáruk stb)! Ha szomjas vagy, igyál vizet!

Stressz: a stessznek nagyon szerteágazó hatásai vannak. Sajnos egy olyan folyamatos készenléti állapotot tart fenn, ami hatással van a szervezetünk egész szabályzására: a hormonrendszerünkre, a keringésünkre, az emésztésünkre, az egész anyagcserénkre. Hiába tudjuk ezt, változtatni rajta nagyon nehéz. A stesszel való megküzdés hosszadalmas, és sok tanulást igénylő folyamat.

Dohányzás, alkoholfogyasztás: már közhely, hogy mennyire ártalmasak, mégis sokan nem vesznek tudomást a hosszútávú hatásokról.

Most nézz végig magadon!

Milyen fizikai adottságaid vannak? Van olyasmi, amire már most tudod, hogy különösen oda kell figyelned? Esetleg időnként szokott fájni valahol, amivel nem foglalkozol, mert gyorsan elmúlik?

Elsősorban az elhízás az a kockázati tényező, amire különösen oda kell figyelni. A túlsúly nem csak az anyagcserédet rontja, és egyenes utat jelent a cukorbetegség felé, hanem az ízületeidet is foyamatosan terheli. Olyan nagy kockázatot jelent a szív-érrendszeri betegségekre és a cukorbetegségre, hogy sűrűbb szűrést, szorosabb orvosi ellenőrzést igényel még akkor is, ha alapvetően teljesen egészségesnek érzed magad!

Nehéz az elhízásról beszélni… vannak, akik minden erőfeszítésük ellenére sem tudnak fogyni, és emögött állhat valamilyen hormonális eltérés. Sok esetben szükséges orvosi kivizsgálás, és szakember folyamatos segítsége. Most leginkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy azt vizsgáld meg, hogy mi a te részed ebben, mi az, amit te tehetsz a fogyásért. Az elhízás, a kövérség lehet egy stigma, és nem szeretném ezt erősíteni. Mindannyiunknak van azonban mozgástere, bármilyen nehéz is legyen a fogyás, tedd meg tehát, ami rajtad múlik!

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük