Skip to content

Minden, amit a beutalóról tudni kell

Naponta hihetetlen mennyiségű beutalót írunk a háziorvosi rendelőben, és még több lenne, ha engednénk a páciensek minden elvárásának és kérésének. Nem is csodálkozom, ha sokan csak a beutaló-gyárost látják bennünk… Én azonban gyógyítani szeretek, azaz vizsgálni, gondolkozni és dönteni. Ezért fontosnak tartom, hogy teljesen egyértelmű legyen, hogy mire is való a beutaló.

Mi a beutaló jelentősége?

A beutaló valójában egy szakvélemény. Az orvos arról nyilatkozik benne, hogy

 • a beteget megvizsgálta
 • panaszait meghallgatta, részletesen kikérdezte
 • a fentieket összevetve és mérlegelve további vizsgálatokat tart szükségesnek.

Nem kis dologról van tehát szó, nem súlytalan küldözgetésről, hanem szakmai munkáról. Háziorvosként természetesen a páciensekkel hosszútávú a kapcsolatunk, így sok esetben nem szükséges a részletes kikérdezés, vagy az újabb fizikális vizsgálat. Ilyen módon fordulhat elő, hogy újabb vizsgálat nélkül adunk ki beutalót

 • ismert, gondozott betegség soron következő kontrolljára (ezek valójában beutaló nélkül is igénybevehetőek lennének)
 • krónikus betegség időszakos gondozása miatt szükséges vizsgálatokra, amennyiben a páciens panaszmentes (például magas vérnyomás betegségben szenvedő évenkénti szemészeti kontrollja és laboratóriumi vizsgálata)
 • terhesgondozás során rendeletben előírt vizsgálatokra ( valójában ehhez is elegendő lenne a terhesgondozási kiskönyv)

Ki írja a beutalót?

A beutalót mindig az az orvos írja meg és adja a páciens kezébe, aki az adott vizsgálatot szükségesnek tartja. Ez egy nagyon fontos alapelv, és a beutaló jelentőségéből következik.

Így tehát nem indokolt háziorvoshoz fordulni olyan beutalóért, amelyet más orvos tart szükségesnek, és egy olyan kivizsgálás keretében történik, amelyhez a háziorvosnak amúgy nincsen köze.

 • Így az operáló orvos feladata a műtét előtt szükségesnek tartott vizsgálatokhoz a beutalók kiadása
 • Magánszolgáltató igénybevétele esetén is a vizsgálatot szükségesnek tartó orvos adja a beutalót, még akkor is, ha ebben az esetben csak magánszolgáltató felé élhet a beutalási jogával

Hova nem kell beutaló?

Beutaló nélkül igénybe vehetők az alábbi szakrendelések:

 • nőgyógyászat
 • urológia
 • fül-orr-gégészet
 • bőrgyógyászat
 • pszichiátria
 • általános sebészet
 • szemészet
 • onkológia

Nem kell beutaló továbbá, ha a szakellátó hely kontroll-vizsgálatra rendeli vissza a pácienst. Ilyenkor a beutaló maga az előző ambuláns lap, amelyen szerepel a kontrollvizsgálat időpontja és szükségessége.

Nem szükséges újabb beutaló kúraszerű ellátás és folyamatos gondozás esetén sem.

Amennyiben a vizsgálat célja valamilyen TB- vagy szociális ellátás jogosultságának megállapítása, úgy ezekhez a vizsgálatokhoz sincs szükség beutalóra.

Az, hogy egy szakellátás nem beutalóköteles, egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármikor igénybevehető! Szinte minden szakrendelő előjegyzésre dolgozik, így az időpont kérése minden rendelésre szükséges. Inkább az számít kivételnek, ha egy rendelésen előjegyzés nélkül is ellátást kaphatunk.

Előfordul, hogy nem beutalóköteles szakellátásra mégis adunk beutalót. Ilyenkor a beutaló célja a soron kívüliség biztosítása, vagy a kérdés egyértelműsítése, korábbi leletek ismertetése.

Mikor szükséges a beutaló?

A fent felsoroltakon kívül minden más esetben kell beutaló, és csak személyes konzultációt követően adunk beutalót, vizsgálat és a kórtörténet felvétele nélkül nem.

Ennek oka, hogy

 • a legtöbb panaszt és betegséget tudunk kezelni az alapellátás szintjén
 • a panaszok sokszor becsapósak, és a fizikális vizsgálat során gyakran kiderül, hogy más szervrendszer felelős a panaszokért, mint amire a páciens először magától gondolt

Az a cél, hogy szükség esetén mindenki a lehető leghamarabb jusson szakellátáshoz. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a háziorvos valóban szűrő szerepet kaphasson.

Arra törekszünk, hogy amit csak lehet, amit csak a saját tudásunk és hatáskörünk enged, meg tudjunk oldani és meg tudjunk gyógyítani az alapellátás keretein belül. Csak így tudjuk elérni, hogy ne alakuljon ki hosszú várólista a szakrendelőkben. Ha hallgatsz a háziorvosodra, akkor ha valóban szükséged lesz rá, nem kell majd több hónapot várakoznod egy valóban informatív és tovább lendítő ultrahangra vagy szakvizsgálatra.

dr. Erdélyi Kamilla – egyorvosnaploja.hu

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

1 thought on “Minden, amit a beutalóról tudni kell”

 1. Keresztes Györgyné

  Világos és érthető. Azonban ha egy rendszeres felülvizsgálat félévente van, és ehhez vizsgálatokat, leleteket kérnek, a beutalók ehhez miért járnak le 3 hónap múlva? Így csak azért kell kuncsorogni, hogy újabb beutalót írjanak. Sem a betegnek, sem az orvosnak ez nem jó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük