Skip to content

Mit tegyek, hogy a köhögés felszakadjon?

Tombol a náthaszezon. Én persze elsősorban azokat a náthás köhögősöket látom, akik szeretnének pár napot otthon maradni (és igazolom a táppénzüket), vagy úgy érzik, az otthoni praktikáikkal nem tudnak meggyógyulni. Így is nagyon sokan jönnek akut köhögés panaszával, és még többen lehetnek azok, akik otthon kúrálják magukat (köztük én is magamat).

Van néhány visszatérő mondat, amit nagyon sokszor hallok. Olyan sokszor, hogy már nekem is feltűnt, hogy valamilyen megnyugtató választ kellene adnom rájuk…

„Igen, köhögök, de még – sajnos – nem szakad fel… pedig iszom a nyákoldót…”

„Le van tapadva, érzem… nem tud felszakadni. „

„Csak köhögök… de mit tegyek, hogy felszakadjon?”

Bizony kellett egy kis idő saját magamnak is, amíg leesett, hogy én soha nem ajánlok nyákoldókat, sem köptetőket azoknak, akik megfázás, vagy bármilyen más akut felső légúti betegség miatt köhögésre panaszkodnak . Egyszerűen azért, mert meggyőződésem, hogy

nem kell, hogy felszakadjon!

Ahhoz, hogy megmagyarázzam, hogy miért gondolom így, meg kell értsük, hogy megfázás esetén miért is köhögünk.

A náthát vírusfertőzés okozza, a fertőzés pedig elindítja a szervezetünk védekező reakcióit: a nyálkahártya és a mandulák megduzzadnak, vérbővé válnak. Ez a reakció azt segíti, hogy minél több fehérvérsejt érkezhessen, és védekezhessen a vírusok ellen, emellett elősegíti a bővebb nyáktermelést. Ez a megnővekedett nyák azért jó, mert ezen keresztül tud a testünk leghatékonyabban megszabadulni az összegyűlt sejttörmeléktől, és így a vírusoktól is.

A megnövekedett nyák, ami elsősorban általában orrváladék (takony), ingerli a garatot, ami reflexesen köhögést provokál. A garaton keresztül összeköttetésben van a szájunk, az orrunk és a fülünk is… Így a garat gyulladásakor (ami a nyálkahártya megduzzadásával és fájdalmával jár), érezhetünk fülbe sugárzó fájdalmat. Emellett az orrváladék garatba csorgása is köhögést provokál, ez a hátracsorgás lefekvéskor kifejezettebb, ez magyarázza a köhögés erősödését lefekvéskor.

A köhögés tehát egy reflexes folyamat, ami azt szolgálja, hogy a gyulladás miatt megnövekedett nyák (ami tartalmazza a vírussal fertőzött, és immunrendszerünk által legyőzött sejttörmeléket) minél hatékonyabban távozhasson belőlünk.

Ezt a természetes, reflexes folyamatot hiba lenne elnyomni. Vannak olyan köhögéscsilllapító gyógyszerek, amelyek az agyi „köhögésközpontot” gátolják, ezeknek a helyét olyan kontrollálhatatlan köhögés esetén látom, ami teljesen megakadályozza az éjszakai pihenést, vagy hosszú fennállása erős fájdalommal jár. Ilyen hatóanyag a dextrometorfán (vény nélkül kapható), vagy butamirát (vényre kapható). Szirup formában való használat mindig előnyösebb, mert a szirup mint bevonószer, hozzáadhat a hatásossághoz.

A köhögést tehát elsősorban nem elnyomni kell, hanem támogatni, a gyógyulás érdekében kihasználni. Ennek a gondolatnak a nyomán terjedt el a köptetők és nyákoldók használata.

A köptetők olyan nyálkahártya izgató szerek, amelyek felerősítik a reflexes köhögést, így igyekeznek hatékonyabbá tenni a nyák ürülését.

A nyákoldók pedig olyan szerek, amelyek a nyák viszkozitását változtatják meg, így a termelődött nyák nagyobb mennyiségű és könnyebben kiköphetővé válik.

Mind a köptetők, mind a nyákoldók tehát egy érthető mechanizmussal, egy élettani reflex felerősítésével hivatottak segíteni a nátha gyógyulását. Összefoglaló közleményekből azonban az derül ki, hogy nem rövidítik le sem a gyógyulás, sem a fennálló köhögés hosszát. Sőt, a nyákoldó szerekről feltételezhető, hogy mivel jelentős mennyiségű vizet von el a nyálkahártyáról, nem megfelelő folyadékbevitel esetén hosszú távon szárítja a nyálkahártyát, fenntartja annak irritációját. Akut felső légúti betegség esetén tehát úgy tűnik, hogy még mindig a szervezetünk saját védekező folymatai a leghatékonyabbak.

A természetes köhögésünk úgy jó, ahogy van: elfojtani nem jó ötlet, felerősíteni pedig csak értelmetlen.

A nátha egy önmagát limitáló, öngyógyuló folyamat. Jelenleg nincs semmilyen olyan szer, ami gyorsíthatná a gyógyulást. Minden kúra, amit teszünk, sokkal inkább azt a célt szolgálja, hogy egy kicsit jobban érezzük magunkat, kevésbé szenvedjünk azalatt a rövid idő alatt, amíg átmegy rajtunk a betegség.

Mit is tegyünk tehát náthához kapocsolódó köhögés esetén?

  1. Fújjuk ki alaposan az orrunkat!
  2. Hideg és nedves levegő nagyszerűen nyugtatja a nyálkahártya izgalmát. Tegyünk nagy sétákat! Szellőztessünk sokat! Jó hatású lehet hideg párásító/inhalátor használata.
  3. Éjszaka kicsit emeljük meg a felső testünket, néhány nagy párna segítségével. Ezzel mérsékelhetjük az orrváladék hátracsorgását.
  4. A leghatásosabb köhögéscsillapító szer: a méz. Ha nagyon szenvedünk az ingerlő köhögéstől, használjuk akár töményen 1-1 kiskanállal, vagy teában oldva. Bevonatot képez a gyulladt, irritált nyálkahártyán, ezáltal csökkentve a kínzó köhögést. Figyelem, 1 éves kor alatt méz nem adható!
  5. Igyunk bőven folyadékot, nagyon rossz közérzet esetén pedig vény nélkül kapható fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő gyógyszerrel mérsékelhetjük a rosszullétet, fájdalmat (pl: ibuprofen, aspirin).

A felső légúti betegséggel és az ehhez kapcsolódó köhögéssel hozzám fordulókat alaposan meg szoktam vizsgálni. A torok megtekintésével láthatom a duzzadt nyálkahártyát, megnézem a mandulák állapotát (vannak-e például gennyes tüszők?), illetve a hátsó garatfalon látható az esetleges nyákcsorgás. A tüdők meghallgatásával kizárhatom a tüdőgyulladást, és képet kapok a hörgők állapotáról. Áttapintom a nyaki és állkapocs alatti nyirokcsomókat, panaszok esetén megvizsgálom a hallójárat és a dobhártya állapotát.

Tartósabb köhögés és orrnyálkahártya duzzanat, szövődő arcüreggyulladás esetén gyulladáscsökkentő orrsprayt szoktam javasolni, amelynek hatóanyaga egy nyálkahártyán ható szteroid származék (mometasone, amely csak elhanyagolható mértékben jut a szisztémás keringésbe). Ezzel a terápiával azt az élettani folyamatot csökkentem, amely eleinte a gyógyulást szolgálta, idővel azonban már az elhúzódó tünetekért felelős. A gyulladás csökkentésével csökken a nyálkahártya duzzanat, csökken az irritáló váladékcsorgás, és enyhül az ingerlő köhögés.

Sajnos orr- arcüreggyulladás, garatgyulladás esetén teljesen normális, ha a tünetek valamilyen mértékben akár 2-3 hétig is fennálllnak…. a legtovább fennmaradó tünet a köhögés: a gyulladt nyálkahártyának ugyanis időre van szüksége, amíg teljesen regenerálódik. Türelem kell tehát a gyógyuláshoz, türelem a saját testünk felé, és bizalom abban, hogy a szervezetünk jól működik, gyógyító folymatai önmagukat limitálják.

Forrás:

https://www.nice.org.uk/guidance/ng120/chapter/Summary-of-the-evidence
https://www.nice.org.uk/guidance/ng79/resources/visual-summary-pdf-4656316717
https://www.nice.org.uk/guidance/ng120/resources/visual-summary-pdf-6664861405
https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/honey-not-antibiotics-recommended-coughs/
https://bmjopenrespres.bmj.com/content/3/1/e000137

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük