Skip to content

Szűrővizsgálatok I. – daganatos betegségek

Rák…a félelmetes szó. Kifejezi a rettegést: az életünkbe kapaszkodó élősködőtől, a magatehetetlenségtől, az elmúlástól.

Most mégis a rákról, avagy a rosszindulatú daganatos betegségek minél előbbi felismeréséről fogunk beszélni, és ne menekülj el, fontos, hogy foglalkozz ezzel. Különösen akkor, ha a családodban vannak érintettek. A legtöbb daganat esetén nem tudjuk biztosan a kialakulásának pontos mechanizmusát, azonban vannak olyanok, amelyek egyértelmű családi halmozódást mutatnak, vagy a genetikai hátterük ismert.

Ha van olyan konkrét daganat, ami miatt aggódsz, és aminek a réme kísért, mindenképpen keresd fel az orvosodat. Ilyen esetekben fontos tisztázni a konkrét betegség hátterét, és esetleg plusz vizsgálatokat kezdeményezni.

Ha most teljesen egészségesnek érzed magad, elmondom, hogy mik az a szűrővizsgálatok, amikre mindenképp menj el!

Kezdjük a nőkkel:

 • Méhnyakrák korai felismerése
  Évente javasolt nőgyógyászati rákszűrésre elmenni minden szexuálisan aktív nőnek: ekkor a rutin nőgyógyászati vizsgálat során lényeges, hogy nem csak a méhnyak minta levétele történik meg, hanem a fizikális vizsgálat során az orvos szűrést végez egyéb nőgyógyászai betegségekre is (pl. fertőző betegségek, vagy a méhtest betegségei, mint például myoma tapintására).
  A rákszűrés („citológia”) lényege az, hogy a méhnyakról kenetet vesznek, amelyen megtapadnak a méhnyak hámsejtjei is. Ezeknek a sejteknek a szövettani vizsgálatával lehet következtetni arra, hogy fennáll-e a méhnyak szövetének rákos elfajulása. A mintavétel technikájából következik, hogy a megbízható eredmény nagyban múlik azon, hogy a kenetvétel során mennyi hámsejtet sikerült összegyűjteni, és hogy a méhnyak szövetének mekkora részéről.
  Érdemes tehát a citológiát kiegészíteni humán papillomavírus szűrésével is. A két eredmény együttes értékelésével lehet a leghatékonyabban és a legkorábban felfedezni a betegséget.
 • Mellrák
  40 éves kor felett, kétévente javasolt mammográfiás szűrés. Havonta pedig otthoni önvizsgálat, ennek a technikáját már kamasz lányoknak érdemes megtanítani.
  (Ha a családban előfordult 40 éves kor alatt mellrák, vagy bármilyen tapintható csomót észlelünk, minél előbb keressük fel a háziorvost, és lépjünk amilyen gyorsan csak lehet.)

Férfiaknak:

 • Prosztatarák
  50 éves kor felett évente javasolt urológiai szakvizsgálat, amely magában foglalja a fizikális és ultrahangos vizsgálatot, és a PSA tumormarker vérből történő meghatározását.

Mindenkinek:

 • Tüdőszűrés
  Sokszor a munkaköri alkalmassági vizsgálatnak is része, de 40 éves kor fölött évente ajánlott tüdőszűrésre menni. A vizsgálat 40 éves kor felett beutaló nélkül igénybe vehető a területileg illetékes tüdőgondozóban. Eredetileg tbc (tuberkulózis, vagy fertőző gümőkor) szűrésére találták ki a technikát, a mellkas röntgennél valamivel rosszabb felbontású, de tumoros gócok szűrésére is alkalmas.
 • Melanoma szűrése – anyajegyek vizsgálata és utánkövetése
  Fehér bőrű, leégésre hajlamos embereknek és azoknak, akiknek a családban előfordult melanoma (a bőr festékes setjeinek rosszindulatú daganata) javasolt évente bőrgyógyászati orvosi szűrés. A rendszeres önvizsgálat azonban mindenkinek javasolt!
 • Szájüregi rák szűrése
  Legalább évente javasolt fogorvosi vizsgálat, amely kiterjed a száj nyálkarátyájának átvizsgálására is. Elsősorban dohányosok tartoznak a kockázati csoportba.
  (Természetesen fogorvosi vizsgálat ennél jóval gyakrabban javasolt!)
 • Vastagbélrák
  A vastagbélrák szűrése első lépésben a széklet okkult vér (vagy széklet Weber) meghatározását jelenti. Az okkult vér azt jelenti, hogy a széklet olyan kis mennyiségben tartalmaz vért, hogy azt szabad szemmel nem lehet látni, és utalhat vastagbél daganat jelenlétére. Természetesen más betegségek is okozhatnak okkult vérzést, de ez a vizsgálat jó támpontot ad panaszmentes páciens további vizsgálataihoz.
  A legtöbb ajánlás szerint azonban 50 éves kor felett mindenkinek jár egy vastagbél-tükrözés! Pusztán szűrés céljából is ajánlott elvégezni, előnye, hogy a vizsgálat során gyanús elváltozás esetén azonnal lehetőség van szövettani mintavételre is.

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük