Skip to content

Szűrővizsgálatok III. – cukorbetegség

A cukorbetegség szövődményei, veszélyei köztudottak, sőt, sokan egyenesen rettegnek tőle. Gyanúja akár egyet jelenthet az inzulin-szurkálás rémképével, a folyamatos étrendi megszorításokkal.

Pedig a 2-es típusú cukorbetegség a leginkább befolyásolható, megelőzhető krónikus betegség!

Miről is van szó valójában? Azt tudjuk, hogy az inzulinnak kulcsszerepe van a szénhidrát-háztartásban. Az inzulin egy olyan fehérje (tulajdonképpen hormon), amely azért felelős, hogy a vérből a cukor bejuthasson a sejtekbe. Minden sejtünk felszínén vannak inzulinreceptorok, amelyhez az inzulin kapcsolódik, és ennek hatására nyílik meg az út a cukor számára a sejtek besejébe.

Tehát ha nincs inzulin, hiába van cukor a vérben, a sejtekbe nem tud bejutni, így azok „éheznek”, nem tudják hasznosítani a vércukrot.

A vércukor szintje nagyon pontosan szabályozott. Amikor nő a vércukor (például evés után), ezt érzékelik a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei, és megindul az inzulin elválasztása. Ennek következtében a sejtek felveszik a cukrot, a vércukorszint csökken. Ugyanígy hormonálisan szabályozott az is, hogy a vércukor szint ne csökkenjen le túlságosan: ilyenkor a máj glikogén (keményítő) raktárai mobilizálódnak elsősorban. Ez tehát egy nagyon jól megalkotott, érzékenyen és gyorsan reagáló, összetett rendszer.

2-es típusú cukorbetegség esetén ez az érzékeny szabályozórendszer sérül. Van inzulintermelés, azonban relatív inzulinhiány van. Ennek oka egyrészt a túlsúly, másrészt a cukor túlkínálata. A túl sok cukor miatt az inzulinreceptorok érzékenysége csökken, és az elhízás miatt a szövetek inzulinigénye is nő. Ez alapján könnyen belátható, hogy a fogyással és a cukorbevitel csökkentésével magától értetődően gyógyul ez az állapot.

Hosszan fennálló cukor-túlkínálat esetén azonban a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei folymatos, erőltetett munkára vannak kényszerítve. Ezt a tempót nem bírják sokáig, kimerülnek. Ha ez elérkezik, már abszolút inzulinhiányról is beszélünk. Ilyenkor jöhet el az a pont, amikor 2-es típusú cukorbetegeknél is inzulinpótlás válhat szükségessé. Ne várjuk meg ezt az időt.

Még egy fontos tényt szeretnék hangsúlyozni. A vázizomzatunk képes cukor felvételére inzulintól független úton is! Így tehát a testmozgás, edzés (elsősorban az aerob edzés) szuper inzulintól független vércukor csökkentő módszer. Éljünk ezzel, jobban hat, mint bármelyik „cukorgyógyszer”.

Hogyan történik a cukorbetegség szűrése?

A cukorbetegség szűrése az ehomi vércukor meghatározásával történik. (Fontos, hogy valóban éhomi legyen, tehát már az előző napi vacsora időpontja is este 10 előtt legyen, és normál mennyiségű). Jól működő vércukor szabályozó rendszer esetén még evés után sem szabad, hogy a vércukor szintje 11 fölé menjen. Tehát 11 mmol/l feletti vércukor érték mindenképpen a cukorbetegség jele.

7 mmol/l feletti vércukor érték esetén ismétlés szükséges. Az ismétlés legjobb, ha terheléses vizsgálattal történik, ez adja a legpontosabb diagnózist, és információt ad arról is, ha már sérült a cukor anyagcsere, de még nem érte el a cukorbetegség diagnózisát. Így derülhet fény inzulin rezisztenciára is.

Honnan tudhatom, hogy veszélyeztetett vagyok-e cukorbetegségre?

Szerencsések vagyunk, mert erre készült egy egyszerű kérdőív, neve Findrisk. A 2-es típusú cukorbetegség szűrésére széles körben használják, és a kérdőív összpontszáma alapján kiválaszthatók azok, akiknek javasolt a vércukor meghatározással és terhelésse történő szűrés.

Íme a kérdőív (ezt a magyar változatot az OALI honlapjáról töltöttem le).

1. Életkor

0 pont – 45 év alatt

2 pont – 45-54 év között 

3 pont – 55-64 év között

4 pont – 64 év felett

2. Testtömeg index (BMI)

A testtömeg index kiszámolása: Testsúly kg-ban, osztva a méterben mért testmagasság négyzetével. A számításban segítenek Önnek. Pl: ha az Ön magassága 165 cm, súlya 70 kg, a számítás: 70/(1,65×1,65) = 25,7. Táblázat: http://www.mnsza.hu/elhizas/bmitabla.htm

0 pont – alacsonyabb, mint 25 kg/m2

1 pont – 25-30 kg/m2

3 pont – nagyobb, mint 30 kg/m2

3. Haskörfogat

(az alsó bordák és a csípőtövis közötti távolság felénél mérve, gyakorlatilag a köldök vonalában, közepes belégzés után)

Pont Férfiak Pont Nők
0 Kevesebb, mint 94 cm 0 Kevesebb, mint 80 cm
3 94-102 cm 3 80-88 cm
4 Több, mint 102 cm 4 Több, mint 88 cm

4. Végez-e legalább 30 perces fizikai tevékenységet munkaköréből adódóan/vagy szabadidejében?

0 pont – Igen 

2 pont – Nem

5. Milyen gyakran fogyaszt zöldséget, vagy gyümölcsöt?

0 pont – Minden nap

1 pont – Nem minden nap 

6. Szed-e rendszeresen vérnyomáscsökkentő gyógyszereket?

0 pont – Nem 

2 pont – Igen

7. Mértek-e Önnél valaha magasabb vércukor értéket (orvosi vizsgálatkor, betegség, terhesség esetén)

0 pont – Nem 

5 pont – Igen

8. Van-e családtagjai között, vagy közeli rokonságában 1-es (ifjúkori típusú), vagy 2-es (időskori típusú) cukorbeteg?

0 pont – Nem

3 pont – Igen: nagyszülő, nagynéni, nagybácsi, 

vagy elsőfokú unokatestvér

5 pont – Igen: szülő, testvér, vagy saját gyermek

Értékelés

A kérdőív összpontszáma azt mutatja meg, hogy mekkora a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbeteg legyél.

Kevesebb, mint 7 pont alacsony. Becslések szerint 100 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg,

  1. enyhén fokozott kockázat. Becslések szerint 25 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg,

12-14 fokozott kockázat. Becslések szerint 6 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg,

15-20 magas. Becslések szerint 3 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg,

Több mint 20 pont igen magas. Becslések szerint 2 főből 1 cukorbeteg lesz 10 éven belül.

A gyakorlatban: ha 12 pont feletti az összpontszámod, keresd fel háziorvosod, terheléses vércukorvizsgálat feltétlen javasolt! Addig is, a változtatható kockázati tényezőid (étrend, mozgás, testsúly) kezdd el tudatosítani.

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük