Skip to content

100 tünet, amelynél azonnal hívjon mentőt

Ez az a könyv, amit tankönyvként vezetnék be az általános iskolák valamelyik felső osztályában. Vagy elérném, hogy legyen egy példány minden háztartásban, elérhető helyen. Böngésszük unalmas estéken, és forgassuk üres időkben, hogy szükség esetén gyorsan tájékozódhassunk benne!

Dr. Kullmann Tamás könyve, a Mikor forduljunk orvoshoz? 100 tünet, amelynél azonnal hívjon mentőt tavaly év végén jelent meg a Válasz Online Kiadó gondozásában. Már a könyv előző kiadását is ismertem (amely sokkal szerényebb küllemmel, és kevésbé látványos tördeléssel jelent meg), mégis a megjelenésekor szinte azonnal beszereztem ezt az új kiadást is.

Úgy éreztem, hogy egy mindennap jelenlévő hatalmas igényre ad választ ez a könyv. A lehető legérzékenyebb témakörben ad tanácsot: a hirtelen jelentkező, akár életet veszélyeztető tünetek értékelésében. A sürgős betegség az a helyzet, amibe mindenki váratlanul kerül és mindig pont rosszkor: hétvégén, éjszaka vagy amikor éppen egyedül van. Egy helyzet, amikor dönteni kell gyorsan és jól. Természetes, hogy ilyenkor megijedünk, kapkodunk, rohanunk. Ha szorongunk, még a viszonylag enyhe tüneteket is nagyon ijesztőnek láthatjuk, önmagunkat pedig nagyon kiszolgáltatottnak és magára hagyottnak.

Sokszor hallom a kollégákat panaszkodni, hogy mennyire szegényesek az egészséggel kapcsolatos ismereteik a magyar embereknek. Hogy milyen nevetségesen bagatell dolgokkal képesek orvost felkeresni, mennyi a felesleges megjelenés…

Igen, a mindennapokban ezzel a két véglettel találkozunk:

 • betegek, akiknek nagyon gyorsan szükségük lenne orvosi ellátásra, de úgy gondolják, jobban lesznek, inkább várnak, önmagukat kúrálják, vagy csak igyekeznek nem tudomást venni a tünetekről. Különösen veszélyes ez „időablakos” betegségeknél, ilyenkor a teljes gyógyulást szinte teljesen az határozza meg, hogy milyen gyorsan kerül szakszerű ellátásra a beteg. Ilyen például a stroke és a szívinfarktus.
 • betegek, akik kisebb tüneteiket is veszélyesnek értékelik, várakozás és egyszerű otthoni kúra nélkül azonnali orvosi ellátást kérnek.

Az utóbbi betegek hozzáállása annak köszönhető, hogy nem ismerik alapvető szinten sem saját testük működését, nincs tapasztalatuk abban, hogy hogyan lehet egyszerű betegségeket önállóan otthon kezelni. És a legfontosabb: nem ismerik azokat a figyelmeztető jeleket, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnének, így nem tudják reálisan megítélni azt sem, hogy melyek azok a tünetek, amikkel egészen nyugodtan várhatnak a következő háziorvosi rendelésig.

Úgy gondolom, hogy legkevésbé a beteg tehet arról, hogy ez a helyzet kialakult. Sajnos tény, hogy orvosként nem építhetünk a magyar emberek egészségtudatosságára, alapvető ismereteire. Mint minden, ez is soktényezős, és most nem is azzal szeretnék foglalkozni, hogy ki tehet róla, hanem azzal, hogy ki tehet ellene. Mert én tehetek ellene.

Vallom, hogy kell egy hely, ahol bármit megkérdezhetünk az egészségünkkel kapcsolatban, még akkor is, ha apróság, vagy butaságnak hangzik. Kell egy hely, ahol nem kell mérlegelnünk, hanem elmondhatjuk, ha nyugtalanít valamilyen tünetünk, vagy nem tudjuk mihez kötni testünk valamilyen jelzését.

Legyen ilyen hely a háziorvosi rendelő!

Én tehetek azért, hogy ne legyen annyi felesleges sürgős orvosi vizit, és folyamatosan teszem is:

 • krónikus betegséggel gondozott pácienseimnek elmondom azokat a figyelemfelkeltő („alarm”) tüneteket, amelyek szövődményként megjelenhetnek, és azonnali ellátást igényelnek.
 • egyszerűbb, akut betegségeknél is elmondom azokat a konkrét tüneteket, amelyek a betegség súlyosbodását, nem normális lefolyását, esetleges szövődményét jelentik.
 • bátorítom a pácienseimet az egyszerű betegségek otthoni kúrálására, és házipatika összeállítására.
 • elmondom, hogy mikor és hogyan keressenek meg engem kontroll vizsgálatra.
 • alapos fizikális vizsgálattal arra is lehetőséget adok, hogy a jelentkező tüneteket össze tudjuk kötni azok lehetséges eredetével.
 • minden tünetet komolyan veszek, panaszt mindig adekvát vizsgálat követ.
 • és tovább írom ezt a blogot…

Kullmann Tamás könyvének igazi nagy előnye az, hogy nagyon egyszerűen átlátható kis szimbólumokkal jelzi minden tünetnél a konkrét teendőt. Három kategóriát különböztet meg:

 1. Kis naptár: az orvos felkeresése halasztható a következő rendelési napig. Általában rövid tanácsot is ad, hogy mivel lehet addig is enyhíteni a tüneteket, vagy gyorsítani a gyógyulást.
 2. Vörös kereszt: sürgős, még aznapi orvosi ellátás indokolt. Saját szervezésben szükséges felkeresni az orvosi ügyeletet, vagy sürgősségi osztályt.
 3. Mentőautó: azonnali ellátást igényel, halogatás nélkül mentőt kell hívni.

A könyv szerkezete jól átlátható, és nagyon könnyű benne tünetek alapján keresni. Valóban azt veszi figyelembe, ahogyan a hirtelen jelentkező panasz esetén gondolkodunk, keresünk. És a legfontosabb, hogy a sürgős helyzetben természetes bénult tanácstalanságot figyelembe véve nagyon konkrétan leírja, hogy merre induljunk.

A könyv csupa kép, és kevés, de jól tagolt szöveg. Nem hagy elveszni, a lényeget igyekszik megragadni.

Ugyanakkor a könyv írója érezhetően tudatában van annak is, hogy mekkora felelősséggel jár a tanácsadás egy könyvben, különösen sürgős tünetek esetén. Kevesen merjük megtenni ezt, hiszen orvosi értelemben vett tanácsért felelősséget vállalni csak személyes találkozás, személyes kikérdezés és vizsgálat után tudunk. Nagyra értékelem a könyv bátorságát, és a szemléletet, amellyel íródott. Attól, hogy nehéz, és felelősséggel jár, mégsem tehetjük meg, hogy ebben az érzékeny és fontos témában nem mondunk semmit. Beszélnünk kell róla, iránymutatást kell adnunk, ismerve a felelősségünk határait, mert csak így érhetjük el, hogy maga a beteg is vállaljon felelősséget, és vállalja a döntést a saját egészségi állapota felett.

Meg kell tanítanunk mindenkit felelősen értékelni a saját teste jelzéseit, és ez, mint minden tanulási folyamat, hosszadalmas, és kitartó munkával jár.

Ajánlom ezt a könyvet minden korosztálynak kézikönyvként és beszélgetések beindítójaként!

Képek forrása a Kiadó engedélyével: https://www.valaszonline.hu/2019/11/28/kullmann-tamas-100-tunet-valasz-konyvek/

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

1 thought on “100 tünet, amelynél azonnal hívjon mentőt”

 1. Pingback: Érvek a háziorvosi előjegyzés mellett – Egy háziorvos naplója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük