Skip to content

Érvek a háziorvosi előjegyzés mellett

Lobbizni szeretnék a háziorvosi előjegyzésért. Arra vágyom, hogy ez legyen a normális, a megszokott. Mert éppen a mostani pandémia mutatta meg az igazi veszélyét annak, ha egy szűkös, szellőzetlen rendelőben hosszú ideig együtt várakozik a kismama, a krónikus betegségben szenvedő, az influenzás és a jogosítványát hosszabbító.

Képzeljünk el egy szép októberi napot. Egészen idáig gyönyörű vénasszonyok nyara volt, aranyló napsütéssel, színes falevelekkel, csodás kirándulásokkal. Ma azonban hirtelen hidegebbre fordult az idő, reggel már dér lepett mindent, csípős szél fújt és csúszósak az utak… Jaj, az utak… erről jut eszembe, hogy holnapután hosszú útra kell mennem, 200 kilométert fogok vezetni, és nyári gumi van az autómon! Ez bizony nem vicc, a gyerekek is velem lesznek, felhívom hát a kedvenc gumisom.
Jó napot kívánok, Kami néni vagyok, itt lakom pár utcára, gumicsere kellene.
Rendben, nézzük csak… jövő hét kedden két órakor jó lesz?
Hú, az nem jó, nekem holnaputánra kell legkésőbb.
Sajnálom, hirtelen jött a hideg, és mindenki most kap észbe: teljesen tele vagyunk.
De hát mondom, hogy holnapután már mennem kell, hosszú út lesz, a gyerekek velem lesznek, nyári gumikkal nagyon veszélyes ilyen hosszú útat megtenni.
Igen, valóban semmiképpen sem jó ötlet nyári gumikkal útnak indulni. De tényleg nem tudok adni előbb időpontot…
Maga akadékoskodó lusta dög, hiszen a gyerekeim életét kockáztatja! Beperelem magát! Ha valami bajunk történik az úton, csak maga lesz a hibás! Életek múlnak a munkáján, kötelessége lenne segíteni… ! Tudja mit? Keresek másik gumist, átviszem máshoz az autómat…

Hogy mi lehet a gumis reakciója? Mi más, mint az, hogy „hát vigye”. És hogy én miért mesélem el ezt?

Mert van párhuzam. A háziorvosi megjelenések nagy része előre tervezhető. Évekkel előre tudni lehet, hogy mikor jár le a jogosítvány, napra pontosan lehet tudni, hogy meddig lesz elég a rendszeresen szedett gyógyszerünk, és a krónikus betegségek gondozása is menetrendet követ (ebbe tartozik az évente esedékes vérvétel, szakorvosi vizsgálatok, konzultációk).

Vannak azok a panaszok, amelyek lassan alakulnak ki, és szép lassan válnak zavaróvá. Egy ideig várunk, megpróbáljuk otthon kúrálni, kutatunk az interneten vagy könyvekben. Aztán egy ponton úgy érezzük, hogy súlyosabb a helyzet, mint hittük, orvosi vizsgálat szükséges. Ilyenek lehetnek mozgásszervi panaszok (derékfájás, ízületi fájdalmak), bőrbetegségek (kiütések, viszketés, bőrszárazság), köhögés, orrdugulás, fejfájás, szédülés, emésztési zavarok stb. A panaszok jellege olyan, hogy a páciens számára is egyértelmű, hogy nem valamilyen életveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő kórképről van szó, hanem olyasmiről, ami utalhat betegségre, ezért idővel mindenképpen ki kell vizsgálni. (És azt is érdemes meggondolnunk, hogy az esetek többségében nem betegség, hanem életmódi tényező áll a panaszok hátterében.)

Ilyenkor nincs olyasmi, ami indokolná a sürgősséget. A háziorvosi előjegyzés nem olyan, mint a szakrendeléseké. A rendelés jellegéből adódik, hogy nem telik fel hónapokra: egyszerűen ilyen a megkeresések dinamikája. Eddig akárhol dolgoztam, egy héten belülre mindig tudtunk időpontot adni.

Természetesen a betegség nem válogat, és nem várja meg az alkalmas időt. Jelentkezik éjszaka, hétvégén vagy épp a nyaralás első napján. Szenvedünk tőle, és szükségünk van segítségre… de ettől függetlenül egy akut betegség is lehet banális, és nem feltétlenül szükséges azonnali orvosi segítség. Például a családot megtámadó hányós-hasmenős víruson túl kell esni. Indokolt az orvosi vizsgálat, de valójában keveset tudunk hozzátenni a betegség lefolyásához, vagy a diagnózishoz. Nincs különösebb fizikális lelet, inkább a betegség lefolyása fogja meghatározni a teendőket: addig a terápia sem több, mint a folyadékfogyasztás. Tehát az orvosi vizit célja inkább a táppénzes papír, és jellemzően gyógyulás után látom a pácienst. És teljesen rendben van ez így.

Ugyanez a kategória a megfázás, torokgyulladás, láz. Néhány napon belüli időpont teljesen megfelelő. Ezekre a betegségekre a legtöbbünknek megvannak a bevált házi praktikái, amelyek ugyanolyan hatékonyak orvosi ajánlás nélkül is.

És vannak azok az akut betegségek, amiket azonnal meg kell nézni. Ilyen esetekre fel vagyunk készülve, hiszen ez is a munkánk része, a hivatásunk. Ezek azok a helyzetek, amikor a leghatékonyabban tudunk segíteni, és a legtöbb múlik a szakmai hozzáállásunkon és alaposságunkon.

Mindig van hely és idő az akut esetek aznapi vizsgálatára. Ilyen panaszok például a mellkasi fájdalom, hirtelen megjelenő lábdagadás, vérnyomáskiugrás, nehézlégzés. Ilyen esetekben is ajánlott először telefonálni, és az orvos segítségével tisztázni a panaszokat és teendőket. Azért is fontos ez, mert például hirtelen jelentkező féloldali bénulás esetén veszélyes időveszteség a háziorvost felkeresni! Ez ugyanis stroke tünete lehet, és azonnal mentőt kell hívni. Minden perc számít!

A különböző panaszok és tünetek sürgősségének felméréséhez ajánlom Kullmann Tamás könyvét, amelyről korábban ajánlót is írtam.

Az ideális háziorvosi rendelő számomra úgy néz ki, hogy egyszerre maximum két pácens tartózkodik benne: egy a vizsgálóban, és egy a váróban. De ha véletlenül torlódás lenne, és már ketten lennének a váróban, akkor is lenne halk zene, ingyenes wifi és átlátható sorrend. És ez nem utópia.

Ez jó a pácienseknek, mert kiszámítható az ellátás. Nem kell egy egész délelőttöt rászánni a háziorvosra, a váróteremben pedig nyugodtan hátradőlhet: tudja, hogy számítanak rá, számon tartják az érkezését, és amint lehet, szólítani fogják. Nem kell számolgatni és számon tartani az „utolsót”, őrizni az ajtót és ugrani ha nyílik.

Segíti a járványok megfékezését. Külföldi tapasztalatok szerint a háziorvosi rendelők könnyen váltak gócponttá, és ez teljesen logikus is. Várható, érthető, és épp ezért tegyünk ellene!

Számomra persze az is fontos, hogy az előjegyzés nagyon jó az orvosnak! Kiszámítható, egyenletes a terhelés. Csend van és tudom, hogy mennyi időm van, koncentrálhatok arra, aki éppen a vizsgálóban van. Szükség esetén tudok előre készülni is: előkeresni leleteket, elolvasni az előző diagnózisokat. Emellett az időpont adása bizonyos fokú szűrést is jelent: felesleges megjelenéseket meg lehet előzni ezzel (például ha valaki beutalót kérne olyankor, amikor nincs is szükség beutalóra, vagy fontos információk adása az ügyintézés módjáról, szükséges leletekről).

Hidd el, hogy nem attól lesz színvonalas a háziorvosi rendelés, hogy bármikor be lehet esni, azonnal és rögtön el lehet érni. Nem az a jó orvos, aki azonnal ugrik, azonnal fogad. A háziorvosi ellátás akkor színvonalas, ha idővel megtanulod felismerni a panaszaid súlyosságát, és megtanulod önállóan kezelni az enyhe betegségeidet. Akkor lesz színvonalas az alapellátás, ha egyre kevesebb az olyan betegség, amire az orvosnak azonnal ugrania kell. Mert ez azt jelentené, hogy van prevenció.

dr. Erdélyi Kamilla – egyorvosnaploja.hu

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük