Skip to content

Koronavírus – amire figyelj asztmásként

Több kérdést is kaptam arról, hogy krónikus tüdőbetegségben szenvedők, különösen asztmások hogyan tudják elkerülni a vírusfertőzés súlyosbodását. Mivel ez a téma fontos, és bővebb kifejtést érdemel, így egyes válaszok helyett inkább írok róla külön bejegyzést.

Első természetesen a megelőzés, ami a jelenlegi helyzetben azt jelenti, hogy otthon kell maradni.

Másodszor: a beállított terápia pontos tartása, követése. Most tényleg nagyon fontos, hogy jól egyensúlyban legyen a betegségünk! Egyszerűen fogalmazva: akkor jó a beállított terápia, ha a mindennapokban nem érezzük magunkat betegnek.

A terápia pontos tartásához az is hozzá tartozik, hogy ellenőrizzük az inhalációs szerek adagolási technikáját is. Az inhalációs szerek azok, amelyeket valamilyen típusú befújós tartályban árulnak. Ahhoz, hogy legyen terápiás hatásuk, nagyon fontos, hogy a szer ne a szájunkba kerüljön, hanem minél lejjebb, a légutakba. Ezen a honlapon mindenféle típusú inhalációs szer helyes alkalmazásáról van video: https://www.asthma.ie/about-asthma/resources/inhaler-technique-videos . Sajnos angolul van, de úgyis a film a lényeg. A technika tényleg kulcskérdés, hiszen a gyógyszer csak akkor tud hatni, ha megfelelő helyre, mégpedig a hörgőkbe kerül.

Krónikus tüdőbetegeknek szigorúan tilos a dohányzás, és ebbe a passzív dohányzás is beletartozik.

Az asztma kezelésekor nagyon leegyszerűsítve kétféle céllal adunk gyógyszereket.

 1. Megelőző/fenntartó céllal: hosszú hatású szerek, amelyek folyamatosan alacsony szinten tartják a légutak gyulladását. Megelőzik a fellángolások kialakulását. Hatásuk teljes kifejlődéséhez hosszú távú használat szükséges.
 2. A tünetek azonnali oldására: ezek gyorsan ható és rövid hatású hörgőtágító szerek. Akut légszomj, roham esetén kell alkalmazni, adagolásukat a tünetekhez kell igazítani.

Mindig legyen nálad gyors hatású hörgőtágító inhalációs szer!

Akkor is, ha már évek óta nem volt rohamod. Bárhova mész, bárhol vagy, mindig legyen nálad. Ez az, amelyik kék színű tartályban van, például Ventolin.

Vezess asztma naplót!

Naptáradban vezesd színkódolva, hogy voltak-e aznap tüneteid. Jegyezd fel azt is, hogy volt-e szükséged gyors hatású gyógyszerre, és ha igen, pontosan mikor és mennyit alkalmaztál belőle.

Zöld az a nap, amikor a légzésed rendben volt, nem köhögtél, nem volt légszomjad. Nap közben gond nélkül tudtál dolgozni, éjszaka pedig nyugodtan aludtál. Teendő: nincs, illetve ha van beállított megelőző/fenntartó terápia, akkor annak pontos alkalmazása.

Sárga az a nap, amikor észleled a nátha első tüneteit, vagy köhögsz, van egy pici légszomjad, vagy szúr a mellkasod. Figyelmeztető jel az éjszakai köhögés is. Sárga napokon használd a gyors hatású hörgőtágító gyógyszered, annyit, amennyit a tüneteid megkívánnak.
Ha azt látod a naptáradban, hogy szinte folyamatosan sárga napjaid vannak, konzultálj az orvosoddal. Lehet, hogy megelőző/fenntartó terápia bevezetése, vagy a terápia módosítása szükséges.

Piros napon fulladsz és úgy érzed, hogy nem segít semmit a gyógyszer, hiába fújod, nem történik semmi… A légzésed szapora, és nehezen kapsz levegőt, alig bírsz beszélni, verejtékezel, ajkaid kékes színűek.
NE VÁRJ, AZONNAL FORDULJ ORVOSHOZ! Hívj mentőt, vagy hozzátartozód segítségével keresd fel a legközelebbi sürgősségi osztályt!

A szakszerű segítség érkezéséig a következőket tedd:

 1. Ülj fel, maradj nyugodt. Semmiképp se feküdj le.
 2. Lélegezz lassan és mélyeket!
 3. Alkalmazz 1 puffot a gyors hatású hörgőtágító gyógyszeredből – általában kék színű!
 4. Várj 10 percig!
 5. Ha tünetek nem szűnnek, ismételd a 3. lépéstől!

Hogyan különböztethető meg, hogy az asztmám fellángolása miatt, vagy koronavírus fertőzés miatt fulladok?

Ennek eldöntésében elsősorban rád kell támaszkodjunk. Te ismered a legjobban a betegségedet, te vagy az, aki éltél már át asztmás rohamot. Te tudod, milyen a „szokásos” légszomjad, a „szokásos” köhögésed. Gyakorlatod van abban, hogy felmérd, mikor mennyi plusz inhalációs szerre van szükséged.

Akkor kell gyanakodni vírusfertőzésre, ha „új” köhögést tapasztalsz, tehát olyan köhögést vagy légszomj-érzést, ami nem hasonlít az eddigi tüneteidre. Emellett segít az elkülönítésben a láz megléte is. Láz és izomfájdalmak, fejfájás, levertség, tehát több, tüdőn kívüli tünet megléte vírusfertőzésre utal.

Vírusfertőzés okozta nehézlégzés esetén is nyugodtan használd a gyors hatású hörgőtágító gyógyszered, ahogyan a tüneteid igénylik. Az állapotod felmérésében kövesd a korábbi bejegyzésemben leírtakat!

Köptetők és nyákoldók (pl. ACC, Fluimucil, Solmucol) használata egyáltalán nem ajánlott!

És a legfontosabb: kérdéseiddel keresd telefonon a háziorvosod! Szinte mindent mindent meg tudunk oldani alapos kikérdezéssel, együttműködő önmegfigyeléssel. Segítsük egymást!

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

3 thoughts on “Koronavírus – amire figyelj asztmásként”

 1. Pingback: Koronavírus – hogyan vészeld át otthon? – Egy háziorvos naplója

 2. Rachwalski Lívia

  Tisztelt Doktornő!

  45 éves vagyok, két éves korom óta izomsorvadásom van.
  Ha megfáztam, első dolgom volt mindig a köptetőhöz nyúlni, mert légzőizmaim támogatásra szorulnak a váladék felköhögésének megkönnyítéseben.
  Tapasztalatom szerint így sikerült mindezidáig súlyosabb szövődményeket elkerülnöm.
  A kérdésem az volna, hogy a korona vírus fertőzés esetében is segít-e ambroxol retard 75 mg-os tabletta szedése?
  Illetve mit ajánlana Ön a hasonló betegségben szenvedőknek?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel
  Rachwalski Lívia

  1. Az Ön helyzete nagyon speciális, nehéz általános tanácsot megfogalmaznom, és nincsen tapasztalatom sem az Önéhez hasonló esetekben. Így inkább azt javaslom, hogy az Önt ismerő, gondozó orvossal beszéljen erről telefonon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük