Skip to content

Melyik fájdalomcsillapítót válasszam?

Prospektusok, reklámok és dömping a gyógyszertárban: annyiféle fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő létezik, a választék maga zavarbaejtő… nem csoda, ha nehéz kiigazodni közöttük.

Ezek azok a gyógyszerek, amelyeket elsősorban az hoz össze, ami nem a jellemzőjük: nem szteroidok, de mégis hatékony gyulladáscsökkentők (a szteroidok komoly hosszútávú mellékhatásai nélkül), és nem opioid származékok, de mégis csillapítják a fájdalmat (kábító mellékhatás és függőség veszélye nélkül). Tehát a közös nevük: nem szteroid gyulladáscsökkentők, és nem opioid (vagy kábító) fájdalomcsillapítók. Lehet, hogy már a rövidítéssel is találkoztál már: NSAID, azaz non-steroid anti-inflammatory drugs. Kémiai szerkezetüket tekintve nagyon eltérőek, hatásmechanizmusuk alapja azonban közös. Mindannyian elsősorban a prosztaglandin termelődésének csökkentésén keresztül hatnak.

A prosztaglandin egy gyulladást közvetítő hormonszerű anyag. Szerepet játszik a gyulladásos tünetek kialakulásában (vérbőség, duzzanat), a fájdalom és a láz kialakulásában. Szerepe van emellett a méh izmainak összehúzódásában, így a szülés folyamatában és a szülés utáni vérveszteség minimalizásában, menstruációs görcsök létrejöttében.

Így a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek elsősorban gyulladásos eredetű fájdalmakban hatásosak, amelyek létrejöttében túlsúlyban van a prosztaglandinok oki szerepe. Így ízületi és izomfájdalmakban, műtétek után, sérülések során létrejövő fájdalmakban, a fejfájások bizonyos típusaiban, mensrtuációs fájdalmak és fogfájás esetén számíthatunk fájdalomcsillapító hatásukra.

A prosztaglandinok szintézise mellett e gyógyszerek a vérlemezkékre is hatnak, csökkentik a vérlemezkék összecsapzódásának esélyét. Így fontos szerepük van az érelmeszesedés során a vérrög képződésének megelőzésében. Ez egy nagyon fontos preventív hatás, ez magyarázza kis dózisú Aspirin alkalmazását a szívbetegségek másodlagos megelőzésében. Ugyanakkor mellékhatásként is számítnunk kell a vérlemezkék nem megfelelő működésére, ugyanis a vérlemezkék összecsapzódása a gyors vérzéscsillapítás alapja.

Hatásaik mellett a mellékhatásaik is közösek. A gyomor nyálkahártyáján növelik a gyomorsav termelődését, savas panaszokat, akár fekély képződését okozhatják. Csökkentik a vese működését, vizet tartanak vissza a szervezetben, így előfordulhat ödémaképződés vagy a vérnyomás emelkedése. Változó mértékben károsíthatják a májat. A méh izomzatára hatva csökkenthetik a szülési fájások hatékonyságát, elhúzódóvá tehetik a szülés utáni vérzést.

Általánosságban tehát a nem szteroid gyulladáscsökkentők között nem sok különbség van, főleg akkor, ha használatuk rövid, átmeneti jellegű, és egy alapvetően egészséges ember veszi be őket. Nincs tehát különösebb jelentősége annak, hogy pontosan melyik hatóanyagot választjuk, mindegyik szer teljesen megfelelő, ha

 • alapvetően egészségesek vagyunk
 • hirtelen fellépő láz, fájdalom jelentkezik
 • amely várhatóan rövidesen meg is fog gyógyulni (tehát előre láthatóan egy hétnél hosszabb ideig nem fogjuk folyamatosan szedni).

Ebben az esetben bármelyik vény nélküli, gyógyszertárban vagy drogériában kapható szert bátran választhatjuk. Sokat számítanak az egyéni jó tapasztalatok a gyógyszer kiválasztásában, sokaknak megvan a jól bevált, szeretetett fájdalomcsillapítója, és ez teljesen rendben is van így. Válaszzuk azt, amelyik már bevált, jól toleráljuk (tehát nem tapasztaltunk eddig mellékhatást) és van otthon. Heveny fájdalmak vagy láz esetén (ilyen például a megfázás, vírusos felső légúti betegségek, menstruációs görcsök, vesegörcs, epegörcs, mozgásszervi fájdalmak stb) amikor fájdalomcsillapítót ajánlok, meg szoktam kérdezni, hogy mi van otthon, mi vált be eddig. Elsősorban azt a szert ajánlom, ami van otthon: olyan kicsi a különbség az egyes szerek között ilyen átmeneti használat esetén, hogy teljesen felesleges újabb kört tenni a gyógyszertárba…

Ha épp nincs otthon semmi, és szeretnénk feltölteni a házipatikánkat, nézzük végig az egyes vény nélkül kapható szereket! Hatóanyagok szerint listázom, és mutatom be őket.

Ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók

Gyári nevei: Algoflex, Advil, Nurofen, Brufen, Dolgit, Ibumax.

Elsőként ajánlom akut gyulladásos fájdalmak esetén. Mellékhatásai ritkák, nagyon jól tolerálható. Jó gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatása is jelentős. Elsősorban gyomor- bélrendszeri mellékhatásra számíthatunk, de a többi nem szteroid gyulladásgátlóhoz képest ezek a mellékhatások sokkal enyhébbek, ritkábban jelentkeznek. Kevésbé növeli a gyomorsav szintjét.

Felezési ideje, így a hatása rövid, és gyorsan kialakul. Hatástartama nagyjából 3-4 óra. Maximális napi dózisa: 2400 mg, azaz 4 db 600 mg-os tabletta.

Gyermekeknél is elsőként nyúlunk ehhez a hatóanyaghoz, biztonságosan használható náluk is.

Acetil-szalicilsav tartalmú fájdalomcsillapítók

A klasszikus. Ez volt az első gyulladáscsökkentő szer, amelyet használtak és a mai napig is megállja a helyét, nagyon hatásos fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. Mellékhatásai azonban gyakoribbak, jelentősek lehetnek.

Gyári nevei: Aspirin, Kalmopyrin.

Nem alkalmazható terhességben, különösen a harmadik trimeszterben. Gyermekekben vírusos fertőzés esetén súlyos mellékhatás jelentkezhet, így alkalmazása gyermekkorban nem ajánlott.

Legjelentősebb mellékhatása a vérzési idő megnyúlása. Gyomorpanaszok, korábbi gyomorfekély esetén nem használható fájdalomcsillapításra.

Napjainkban használata inkább a szív- és érrendszeri betegségek másodlagos megelőzésében jelentős, ilyenkor kis dózisokat használunk (100 mg), ez az a dózis, amelynél csak a vérlemezkék összecsapzódását előzzük meg, a prosztaglandin szintézis jelentősen nem változik. Így kis dózisú, megelőző célú Aspirin kezelés során nem várhatunk fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő hatást.

Fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre egyszeri 500 mg-os dózis, naponta maximum 3-5 gramm javasolt.

Diclofenac tartalmú fájdalomcsillapítók

Gyári nevek: Cataflam, Voltaren, Flector, Diclac.

Sokak kedvence, nagyon hatékony fájdalomcsillapító. Különösen jó tapasztalatokról számolnak be fogfájás estén, illetve nagyon jól használható ízületi gyulladásokban, krónikus ízületi betegségekben, műtét utáni fájdalomban.

Előnye, hogy elérhető tapasz és gél formában is, helyileg alkalmazva a mellékhatásokat minimalizálhatjuk, és a gyógyszer helyi hatása is jelentős.

Mellékhatásként emelheti a májenzimek szintjét, vagy gyomor- bélrendszeri tüneteket okozhat. Hosszabb alkalmazása nagyon nagy körültekintést igényel. Gyakran befolyásolja más gyógyszerek hatását, így különösen a véralvadásgátlókét (vérzés veszélye!) és cukorbetegség elleni gyógyszerekét. Ebből kifolyóan nagyon nagy odafigyelést igényel a használata azoknál, akik rendszeres gyógyszereket szednek krónikus betegségekre. Hosszabb távon csak orvosi felügyelettel szabad alkalmazni!

Gyermekeknek és várandósoknak nem ajánlott.

Maximálisan napi 200 mg alkalmazható (ez 4 db 50 mg-os tabletta). Hatása gyors és hatástartama rövid.

Metamizol tartalmú fájdalomcsillapítók

Gyári neve: Algopyrin, Flamborin. Újra vény nélkül kapható! Ez a legnépszerűbb, leggyakrabban kiváltott fájdalomcsillapító.

Elsősorban lázcsillapító és fájdalomcsillapító hatása jelentős, nagyon jól használható zsirgeri fájdalmakban, fejfájásban, menstruációs görcsökben.

Hosszú távú használata nem javasolt, nagyon gyakoriak a gyomor- bélrendszeri mellékhatásai. Nagyon ritkán, de kiszámíthatatlanul jelentős fehérvérsejtszám csökkenést okozhat, ez a szövődmény nagyon súlyos, akár halálos is lehet. Emiatt a mellékhatása miatt volt évekig vényköteles.

Alkalmi használata biztonságos. Gyors és rövid hatástartamú. Napi maximális dózisa 1500 mg, azaz 3 db 500 mg-os tabletta.

Paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók

Gyári készítmények: Panadol, Rubophen, Ben-u-ron, Saridon, Neo-citran, Coldrex stb.

Ez egy nagyon különleges hatóanyag, egészen egyéni helye van a fájdalomcsillapítók sorában.

Legfontosabb tudnivaló erről a hatóanyagról, hogy a gyulladáscsökkentő hatása elhanyagolható. Ellenben nagyon hatékony láz- és fájdalomcsillapító. Hatása gyors és rövid. Jól használható heveny fájdalmak esetén vagy lázas állapotokban, azonban a gyulladásos eredetű betegségeket nem gyógyítja.

A gyomornyálkahártyát nem károsítja, feltéve, hogy nem lépjük át a napi maximális ajánlott dózist, amely 2-4g, azaz 4, maximum 6 db 500 mg-os tabletta!

Alkalmazható gyomorsavas panaszok, korábbi gyomorfekély esetén is. Kevésbé lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel, ezért általában biztonságosan használható más, rendszeresen szedett gyógyszerek mellett is.

Alkalmazható a terhesség egész ideje alatt, és a szülés utáni fájdalmak csillapítására is. Nem befolyásolja a szülés lefolyását, és a szülés utáni vérzés elhúzódását sem okozza. Gyermekeknél is biztonsággal alkalmazható.

Egyetlen komoly gond van azonban a paracetamollal: májkárosító hatású. Jó hír azonban, hogy ez a hatása dózisfüggő, azaz akkor jelentkezik, ha az ajánlottnál nagyobb mennyiségű gyógyszert veszünk be. Egészséges embernél nagyjából 12 g már halálos dózis lehet, de májbetegség esetén (így például alkolbetegeknél) már 6 g, azaz 12 db tabletta is súlyos májkárosodást okoz!

Mivel könnyen hozzáférhető, sokféle készítmény létezik, és közülük számos elérhető forró italpor formájában (ami finom…) sajnos nagy az esélye a véletlen túladagolásnak. Megfázunk, ezért iszunk egy Neo-Citrant, de mivel fáj a fejünk, beveszünk egy Panadolt is, a gyógyszertárban a Rubofent vagy a Coldrexet ajánlják… Nem biztos, hogy rögtön összerakjuk: itt ugyanarról a hatóanyagról van szó! Legyünk tudatosak, mindig ellenőrizzük a hatóanyagot, és ragaszkodjunk a napi maximális dózishoz, amely a mellékhatások elkerülése érdekében legyen legfeljebb napi 2 gramm (4 db tabletta vagy italpor)!

Ha panaszaink ekkora dózis esetén sem csökkennek, próbáljunk inkább más hatóanyagot, például Ibuprofent.

Naproxen tartalmú fájdalomcsillapítók

Gyári készítmény: Analgesin, Apranax.

A vény nélkül kapható nem szteroid gyulladásgátlók közül ez a szer az egyetlen hosszú hatástartamú. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.

Hosszú hatástartama miatt elsősorban ízületi vagy más mozgásszervi eredetű fájdalmak, vagy tartósabban fennálló, fájdalommal járó állapotok esetén javallott. Heveny fájdalomcsillapításra, lázcsillapításra kevésbé alkalmas.

Ajánlott napi dózisa 2-3-szor 220-275 mg-os tabletta.

Jobbak az orvosi vényre kapható nem szteroid gyulladásgátlók?

Sokszor a vényre kapható fájdalomcsillapítót/gyulladásgátlót csak annyi különbözteti meg a szabadon vásárolhatótól, hogy egy tabletta nagyobb dózist tartalmaz a hatóanyagból. Ez a helyzet például a Cataflam esetében vagy az Apranaxnál. Ilyenkor vényre olcsóbban hozzájuthatunk ugyanahhoz a fájdalomcsillapító dózishoz. Azonban sokkal nagyobb tudatosságot is kíván az öngyógyszerelésünk: figyeljünk, számoljuk a bevett hatóanyag mennyiségét, és tartsuk be a napi maximális dózisra vonatkozó ajánlást!

A másik nagy csoportja a orvosi vényre kapható fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő gyógyszereknek azok a szerek, amelyeket úgy fejlesztettek, hogy minél inkább csak a gyulladásos prosztaglandinokra hassanak. Így elvileg kiküszöbölhetőek lennének a gyomor nyálkahártyájára ható és a vérzési időt elnyújtó mellékhatások. Ezeket a gyógyszereket nevezzük „szelektív” gyulladásgátlóknak, alkalmazásuk elsősorban hosszú fennállású mozgásszervi panaszok, műtét utáni fájdalmak esetén előnyös.

Vannak reumatológiai betegségek (például ízületi gyulladások), amelyeknél sajnos akár hónapokig szükséges lehet gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése. Ezekben az esetekben mindenképpen „szelektív” szert kell választani.

Idősebb korban szintén érdemes orvossal konzultálni tartósabb fájdalom esetén, amikor már nem elég egy-egy szem fájdalomcsillapító alkalmi bevétele. Így egyénre szabott gyógyszert tudunk választani, figyelembe véve a többi tartósan szedett gyógyszert, a korábbi betegségeket, és a fájdalom eredetét.

A fájdalom csillapítása nagyon fontos, egy-egy gyógyszer hatástalansága esetén mindig van lehetőség a továbblépésre, a fájdalom okának tisztázásra. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha

 • a hevenyen jelentkező fájdalom néhány nap alatt vény nélkül kapható fájdalomcsillapító hatására nem szűnik
 • enyhe/közepes fájdalomra már több mint egy hete folyamatosan gyógyszert szedünk
 • véralvadásgátló gyógyszert szedünk (elsősorban Syncumar vagy Marfarin) és fájdalomcsillapítóra van szükségünk (soron kívüli INR ellenőrzés lehet szükséges)
 • fájdalomcsillapító gyógyszer szedése mellett gyomorfájdalom, fekete székletürítés jelentkezik
 • ha kérdésünk van, vagy bármiben bizonytalanok vagyunk a fájdalomcsillapítással kapcsolatban.

dr. Erdélyi Kamilla – egyorvosnaploja.hu

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

14 thoughts on “Melyik fájdalomcsillapítót válasszam?”

 1. Pingback: A semmittevés művészete – koronavírus fertőzés kezelése otthon – Egy háziorvos naplója

 2. Takács Gézáné

  Kedves Doktornő!
  Nagyon örültem ennek a cikknek, mivel gyógyszer allergiám van. Gerins műtétem volt, de még van 2 gerinc sérvem. Pacemakerem van, vérhigítót Warfarint szedek. Vezetem a gyógyszerek neveit, amit nem bírok. A Flektor volt „nyerő”. De, kezdtem piros foltos lenni. A Rubofen, Algopirin,Cataflam,stb. Gyógyszertárba azt mondták nem tudnak adni semmit, mert a hatóanyagok, amire allergiás vagyok mindegyikbe van. A házi orvosom Apranaxot írt fel. De,az meg viszi fel a vérnyomásom. Crotalgin kenőcsöt használom,mikor már minden kötél szakad,nem bírok megmozdulni, levegőt venni. Mert az a csöpp mozdulat is fáj. Ha tudna valamit ajánlani, nagyon megköszönném.
  Tisztelettel.:Takács Gézáné Hajni.

 3. Hódossy Tamásne

  Kedves Doktornő!Mindkét terdembe porc kopás van szinte állandóan fáj melyik fajdalomcsillapitot tudná nekem javasolni ? Üdvözlettel Hódossyné

  1. Kedves Hódossy Tamásné! Erre a kérdésre nem tudok tanácsot adni így távolról, csak nagy általánosságban. A kérdéséből úgy értem, hogy ez már egy régebbi probléma, és többféle fájdalomcsillapítót is próbált már. Ebben az esetben mindenképpen kérjen személyes vizsgálatot az orvosától.

 4. Íme ilyen egy igazi orvos!
  Gondolkodik, gyógyít, segít önzetlenül.
  Hálásan köszönöm minden betegtársam nevében, csupa-csupa nagybetűvel: DOKTORNŐ!!! 🙂🙂🙂🙂🙂

 5. Kedves Doktornő,

  Észrevettem az alábbi pontatlanság a Diclofenac alatt:
  „Maximálisan napi 200 g alkalmazható (ez 4 db 50 mg-os tabletta). Hatása gyors és hatástartama rövid. ”

  Természetesen egy m betű hiányzik a 200 után.

 6. Hálás köszönet ezért az önzetlen, nagyszerű munkáért. Sok embernek adott felvilágosítást, segítséget. Jó egészséget kívánok szeretettel.

 7. Birò-Hegedűs Szilvia Csilla

  Kedves Dr. nő!

  Ha hasznàltam kb 3 nyomàsnyit a Flektor gèlből terhesen derèkfàjàsra,akkor azzal àrtottam-e a babàimnak?11+6 napos ikerterhes vagyok!
  Vàlaszàt előre is köszönöm!

 8. Colitis ulcerosa és csipőprotézis illetve ágyéki gerinc implatátumom van.
  Milyen fájdalomcsillapítót szedhetek?
  Köszönöm

 9. Tisztelt Doktornő!

  Izületi gyulladásra tartósan szedett Diclopram 75mg/20mg gyógyszer 2X1 szem szedése mellett, milyen fájdalomcsillapítót lehet szedni fejfájásra?

  Tisztelettel: Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük