Skip to content

Miért menjek orvoshoz, ha nincs semmi bajom?

Te is azt gondolod, hogy a háziorvosod orvosod annak örül a legjobban, ha nem lát téged? Szóval azzal, hogy nem jársz orvoshoz, nemcsak elkerülöd az idegesítő várakozást, a lehangoló rendelőt, hanem még az orvosoddal is jót teszel?

Ez nem egészen így van: a háziorvosod nem annak örül, ha nem mész el hozzá, hanem annak, ha egészséges vagy.

Ez a kettő nem mindig fedi egymást.

Háziorvosi feladataink része a megelőzés, beleértve minden szintjét és minden korosztályt. Hidd el, sokkal kevesebb energia, költség és munka megelőzni egy betegséget, mint később folyamatosan gondozni azt!

A testünk azt tükrözi vissza, ahogy élünk. Olyanná alakul, amire használjuk: köztudomású, hogy amelyik izmunkat nem használjuk, az elsorvad. Jól tudják ezt azok, akiknek már volt eltörve valamelyik végtagja: a hosszú gipszben töltött, mozdulatlan hetek után látványos, hogy mennyivel vékonyabbá válik az érintett kar vagy láb… Azt már szinte észre se vesszük, hogy amikor újra használni kezdjük, milyen gyorsan visszanyeri az eredeti formáját.

A testünk hihetetlenül plasztikus. Arról mesél, ahogyan élünk. Mesél a gerincünk görbülete, az izmaink eloszlása, az ereink fala, a szívünk nagysága…

Ez a te életed, a te tested, a te felelősséged, hogy mit kezdesz vele.Elsősorban neked fontos, te nyersz azzal, ha most megállsz és elhatározod: mától egészségtudatosabban fogok élni. A te felelősségvállalásod mellé orvosod a szakmai tudása legjobbját fogja adni, nélküle pedig csak rohanni tud az események után.

A blogomban az a célom, hogy összeszedjek minden gyakorlati tudnivalót a megelőzésről. Szeretnék segíteni neked, hogy tájékozott lehessél arról, hogy mikor, mivel tehetsz a legtöbbet az egészségedért.

A megelőzés hatalmas terület, rengeteg témát felölel. Kezdjük az elején: különböző szintjei vannak, attól függően, hogy mi a célja.

Elsődleges megelőzés (primer prevenció)

Célja a betegségek kialakulásának megakadályozása. Primer prevencióval annak kell foglalkoznia, aki egészséges! Azt keressük, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy egészségesek is maradhassunk.

A primer prevenció témakörében két nagy területről írok külön: a védőoltásokról és a saját kockázati tényezőink felméréséről.

Másodlagos megelőzés (szekunder prevenció)

Arra fókuszál, hogy a már kialakult betegséget minél előbb felfedezhessük, még olyan kezdeti stádiumban, amikor sokkal jobbak az esélyek a teljes gyógyulásra. Sok betegség a kezdeti stádiumában még nem, vagy alig okoz tüneteket, de léteznek olyan speciális vizsgálatok, amikkel már ekkor is kimutathatók, és a kezelés időben megkezdhetők.

A jól ismert “szűrővizsgálatok” tartoznak ide.

Kiemelten azokkal a területekkel foglalkozom blogomon, amelyek háziorvosként a leggyakrabban érintenek engem és jelenleg a magyarországi halálozási statisztikákat is ezek a betegségek vezetik. Úgymint a szív- érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, cukorbetegség megelőző állapotainak minél előbbi felfedezése.

Harmadlagos megelőzés (tercier prevenció)

Azokat érinti, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Célja a betegség szövődményeinek megelőzése, minél előbbi felfedezése. Háziorvosként leggyakrabban magas vérnyomás betegségben szenvedők, cukorbetegek, érbetegek, stroke-on átesettek gondozásával találkozunk.

Mint látod, a megelőzés mindenkit érint: a teljesen egészségestől a krónikus betegségben szenvedőkig mindenkihez szól tehát ez a témakör. Szánj időt magadra, gondold végig, hogy hol vagy te érintett, és ne halogasd tovább az időpont foglalást!

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük